MENIU

Şeful SRI spune că evaziunea fiscală a scăzut "semnificativ" în ultimii 2-3 ani

<p>Directorul SRI, despre evaziunea fiscală din "epoca Ponta"</p>

Evaziunea fiscală s-a diminuat, în ultimii 2-3 ani în România, de la 22-27% din PIB la 18-20% din PIB, potrivit estimărilor SRI, a declarat, într-un interviu pentru Mediafax, directorul Serviciului, George Maior. Acesta nu precizează care ar putea fi motivele acestei reduceri semnificative într-o perioadă în care taxarea nu s-a relaxat, ci dimpotrivă motivele de neconformare fiscală au crescut.

Potrivit şefului SRI, cea mai mare evaziune este la TVA - 12% din PIB, urmată de CAS - 2,4%. "Cel puţin din analiza noastră, evaziunea fiscală s-a diminuat, în ultimii doi-trei ani, de la un nivel situat între 22-27% din PIB, la un nivel care se situează, repet, în estimarea noastră, la 18-20% din PIB, ceea ce este chiar semnificativ, după părerea mea", a spus Maior.

El a precizat că cea mai mare evaziune este în zona de TVA.

"Bineînţeles că cea mai mare evaziune există pe zona de TVA, în evaluările noastre - 12,2% din PIB, urmată de cea pe care o consemnăm pe segmentul asigurărilor sociale: CAS – 2,4% din PIB. Dacă luăm pe domenii, cea mai mare valoare a evaziunii în continuare se resimte în industria alimentară, urmată de agricultură, zona construcţiilor etc, pe care le avem în vedere în perspectivă", a spus directorul SRI.

Interviul integral cu George Maior pe Mediafax.

Consiliul Fiscal estimează evaziunea fiscală la 16% din PIB în 2013, în creştere de la 13,8%

Potrivit unor estimări ale Consiliului Fiscal, gradul de evaziune fiscală este mai redus decât cel calculat de SRI, însă evaziunea a crescut în ultimii ani.

Consiliul Fiscal estimează evaziunea fiscală pentru 2013 la 16% din PIB, din care 12,2% din PIB provine doar din TVA, faţă de 13,8% cât a estimat pentru 2012, în timp ce gradul de colectare este foarte scăzut, de sub 60% din obligaţiile bugetare, potrivit preşedintelui instituţiei, Ionuţ Dumitru.

 

Mai multe articole despre:
SRI George Maior evaziunea fiscală