MENIU

Șeful seismologilor avertizează: „S-a activat această falie la est de Arad. Este posibil să apară și pe alte falii niște cutremure mai mici”

În ziua de 06 Iunie 2023 la ora 20:26:51 (ora locală a României) s-a produs în CRISANA, ARAD un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.2, la adâncimea de 6km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 20km E de Arad, 50km NE de Timisoara, 71km SE de Bekescsaba, 95km N de Resita.

Într-o intervenție la Realitatea Plus, directorul INFP, Constantin Ionescu, a venit cu explicații suplimentare în ceea ce priovește activitatea seismologică în zonă și la ce ne putem aștepta în perioada următoare.

„Acolo este o zona cunoscută din punct de vedere seismic, s-au mai produs cutremure în trecut, chiar de asceaiași magnitudine, de 5 grade pe scara Richter, a fost o sevcvență care a început in mai și a continuat aseară cu acest cutremur de 5,2 magnitudine la adâncimea de 6 kilometri”, a spus  directorul INFP.

Apărut după o perioadă de relativ calm seismic, cutremurul recent va veni cu o serie de replici, avertizează șeful seismologilor

„Situația din punct de vedere seismic: vor mai apărea câteva replici sau mai multe replici, depinde de fenomenul geologic din zona respectivă și se va liniști la final, dar cutremurele de acolo nu depășesc magnitudinea de 6 de obicei, cam asta este magitudinea mmaximă posibilă”, a spus Constantin Ionescu.

În ceea ce privește faptul că activitățile seismice din zonă se produc la adâncimi mai mici, comparabil cu Vrancea, directorul INFP a adăugat:

„Cutremurele din zonă se produc la adâncimi pănă la 15-20 kilometri, efectele care produc pagube materiale. Mă refer produc pe o arie mai mică, depinde de la zonă la zonă. Ele pot să fie mai mari sau mai mici, în funcție de sol și de fondul construibil din zona respectivă.”

Directorul INFP a avertizat că, odată activată această falie, efectele ar putea afecta și placile tectonice alăturate, dar fără a cauza cutremure de mare magnitudine:

„Nu se poate ști exact când se va liniști pentru că depinde de felul cum se așează faliile în zona respectivă. Acum s-a activat această falie la est de Arad, dar este posibil la un moment dat să apară și pe alte falii niște cutremure mai mici dar nu putem ști exacti cam care este perioada cât timp va ține activitatea”, a spus Constantin Ionescu

 

Mai multe articole despre:
cutremur seism seismolog infp