MENIU

Șeful OMS s-a răzgândit. Ce spune acum despre originea pandemiei: Accidentele de laborator sunt ceva obișnuit

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Schimbare surprinzătoare de poziție a directorului Organizației Mondiale a Sănătății privind originea pandemiei de coronavirus. Tedros Adhanom Ghebreyesus a admis că este prematură excluderea ipotezei ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator chinez și a precizat că a solicitat Beijingului mai multă transparență.

Ghebreyesus a subliniat că a fost o provocare pentru echipa internațională de experți care a mers în China pentru a investiga sursa Covid-19 să obțină informații.

Agenția pentru sănătate a ONU din Geneva ”cere actualmente Chinei să fie mai transparentă, mai deschisă și să coopereze, în special în privința informațiilor și datelor primare pe care le-am cerut în primele etape ale pandemiei”, a anunțat directorul OMS. 

Ghebreyesus a mai spus că a existat o campanie ”prematură” pentru excluderea ipotezei că virusul ar fi putut scăpa dintr-un laborator al guvernului chinez din Wuhan, lucru care a subminat raportul OMS din martie, care a concluzionat că această variantă este ”extrem de puțin probabilă”.

Accidentele de laborator sunt ceva obișnuit, a adăugat acesta. 
”Am fost și eu tehnician de laborator, sunt imunolog, am lucrat într-un laborator, iar accidentele de laborator chiar au loc. Sunt ceva obișnuit”, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății.

OMS pregătește noi anchete privind originea Cpandemiei și speră să existe  o cooperare mai bună pentru a afla de unde a plecat și ce s-a întâmplat, a conchis șeful OMS. 

Reamintim că Wall Street Journal a publicat în exclusivitate un raport redactat de Departamentul de stat al SUA potrivit căruia angajați ai Institutului de Virusologie din Wuhan au fost spitalizați cu simptome similare Covid-19 din toamna lui 2019, cu luni înainte ca Beijingul să admită existența coronavirusului.

Chinezii au reacționat agresiv, spunând că încercările de a face legătura dintre originile pandemiei și un laborator sunt motivate politic, notează hotnews.