MENIU

Șeful Consiliului Concurenței despre scumpirea carburanților: Nu e corect, dar astea sunt regulile economiei

Benzinăra din Beiuş de la care s-a declanșat isteria scumpilor

Chemat în comisia de specialitate din Senat pentru a explica explozia prețurilor carburanților, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chiriţoiu, a afirmat că este vorba de un efect al crizei mondiale declanșate de războiul din Ucraina. Mai mult, Chirițoiu a afirmat că și așa prețurile din România sunt mai mici decât în restul Europei.

În opinia șefului autorităţii de concurenţă, nu ar trebui făcută o comparație între actuala situație și cea din perioada pandemiei, când, pe fondul scăderii producției și consumului, cotațiile mondiale ale carburanților au scăzut la 20 de dolari, față de 110 dolari, cât este în prezent.

Punctul, Chirițoiu a explicat și cum s-a declanșat episodul din luna martie, când România a fost lovită de o isterie a scumpiri și penuriei de carbiranți.

"Au crescut foarte mult în câteva benzinării din cele 1000 şi ceva, nu în aceeaşi măsură. Hai să ne aducem aminte - că ştiu că am avut cu unii dintre voi discuţii la vremea respectivă, da, era seară, şi am spus hai să stăm până dimineaţa, avem monitorul preţurilor la carburanţi, hai să vedem dacă situaţia asta de la Bihor e o situaţie generalizată în ţară sau e ceva punctual. Şi dimineaţa am văzut că era benzinăria din Bihor şi încă două. Restul avuseseră nişte creşteri mult mai mici. Adică nu vorbim de la 8 la 11 lei, cum era Bihorul, la 8 - 8,4 lei. Lanţurile mari au avut creşteri de sub un leu, de 0,4 lei", a afirmat Chiriţoiu, întrebat despre situaţia preţurilor la carburanţi.

Potrivit acestuia, există o instabilitate în piaţă şi "nu putem să ne prefacem că nu există o criză economică potenţată de războiul din zonă'', potrivit Agerpres. 

"Ne uităm la datele pe care le dă Eurostat-ul. Comparăm preţurile fără taxe, deci preţurile practicate de companiile din România fără contribuţia statului, fără taxe, comparăm preţurile acestea cu media europeană. Şi în general când vedem, acum câţiva ani eram la medie şi peste medie, în momentul de faţă suntem la 3-5% sub media europeană. Deci, din punctul acesta de vedere nu par să stea mai rău în România decât stau în restul ţărilor europene. În rest, desigur, am derulat controalele respective împreună sau am participat la controalele ANPC-ului şi ANAF-ului. ANPC are o serie de probleme punctuale în unele benzinării. Au prezentat rezultatele lor, noi ne uităm la ansamblu, la ceea ce fac companiile, dar nu ne uităm la o staţie de benzină, ci la comportamentul companiilor. Nu am acum un rezultat pe care să vi-l pot comunica... Momentan monitorizăm piaţa, strângem date, nu am aplicat o sancţiune", a declarat Bogdan Chiriţoiu, la ieşirea de la Comisia economică, industrii şi servicii din Senat unde a fost prezentată analiza "Raport asupra investigaţiilor derulate şi sancţiunilor aplicate de către Consiliul Concurenţei din anul 2019 până în prezent".