Șefă de la Protecția copilului, acuzată că a vândut un bebeluș. Poliția a intrat pe fir - detalii șoc despre tranzacția de 10.000 de euro
Un caz grav a fost dezvăluit în București, implicând o angajată a DGASPC. Aceasta a fost acuzată de vânzarea ilegală a unui copil nou-născut aparținând unei femei aflate în dificultate financiară, către o familie bogată din Ilfov. Autoritățile au demarat imediat ancheta în acest caz.
Un scandal șocant a izbucnit în București, în legătură cu o șefă de la Direcția de Protecție a Copilului, care este acuzată că ar fi implicată într-un caz de vânzare a unui copil nou-născut către o familie înstărită din Ilfov. Informația a fost adusă la cunoștința publicului de către profesorul Vișinel Bălan, prin intermediul unei postări pe Facebook.
Fetița nou-născută a fost în cele din urmă reunită cu mama sa, iar în urma acestui scandal, șefa de la DGASPC a fost reținută de către poliție.
”O poveste teribilă de negândit – o femeie care a fost încredințată să protejeze interesele copiilor vulnerabili ar fi făcut exact contrariul. În loc să ajute o familie nevoiașă și să prevină separarea bebelușului de aceasta, Doina Teodorescu, șef de serviciu Prevenirea Separării Copilului de Familie, din subordinea D.G.A.S.P.C. Sector 4 ar fi preluat bebelușul din maternitate și l-ar fi dat în grija unei familii înstărite din Ilfov.
Surse apropiate din poliție spun că ar fi vorba de 10.000 de euro primiți de la familia respectivă.
Rog de urgență ministrul Gabriela Firea, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, alături de Primarul Sector 4 Daniel Băluță să intervină de urgență în acest caz. Din nefericire nu pot să mai am încredere în cei care gestionează leadership-ul D.G.A.S.P.C. Sector 4. Totodată, solicit în continuare demiterea Elenei Tudor, președintă la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.”, a scris profesorul Vișinel Bălan, fostul vicepreședinte Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului pe Facebook.
Opinia profesorului este că acest incident grav ar trebui să servească ca un semnal de alarmă pentru autorități, determinându-le să dezvolte un sistem riguros de supraveghere a funcționarilor publici.
„Pentru acțiunile ei Doina Teodorescu ar fi fost mutată de la Serviciul Prevenirea Separării Copilului de Familie, pe care îl conducea, la Serviciul Adulți. Aceasta și-ar fi folosit poziția sa de șef al serviciului de prevenire în mod abuziv și ar fi profitat de o situație vulnerabilă pentru a-și trage un beneficiu.
Mai mult, când mama a încercat să recupereze bebelușul, acesta era de negăsit, și a fost nevoită să meargă la poliție. La vederea acestui caz șocant, poliția s-a mobilizat rapid pentru a găsi bebelușul. Au dus-o pe Doina la domiciliul ei, dar copilul nu a fost acolo. Poliția a ajuns la o familie bogată din Ilfov, unde bebelușul fusese recuperat”, mai scrie Vișinel Bălan pe rețeaua de socializare.
Profesorul consideră că este esențial ca instituțiile să adopte măsuri adecvate pentru prevenirea și detectarea oricăror practici ilegale sau abuzuri comise de către angajații din sectorul public. El subliniază importanța implementării unui sistem de monitorizare eficient, care să asigure o transparență sporită și responsabilitatea personalului în poziții de autoritate.
„Acest incident nu trebuie trecut cu vederea. Într-o societate civilizată, trebuie să supraveghem întotdeauna funcționarii publici și să ne asigurăm că acționează în interesul persoanelor pe care sunt însărcinați să le ajute, mai ales în cazul copiilor lipsiți temporar sau definitiv de familie, care nu pot să acționeze pentru sine. Acești funcționari trebuie să fie de încredere, căutați și evaluați în mod constant, pentru a preveni comportamente iresponsabile și abuzive ca acesta.
Faptele acestor acțiuni trebuie să fie anchetate și să fie trase la răspundere persoanele implicate. Cea mai rară și inacceptabilă parte a acestui caz este lipsa de responsabilitate a doamnei, care a dispărut din peisajul Direcției și a apărut ca „o floare“ după aproximativ 2-3 luni, desfășurându-și activitatea acum la serviciul pentru adulți.
Din păcate, incidentul cu privire la angajata DGASPC Sector 4 care ar fi vândut un copil ne îndepărtează de idealul de protecție și susținere pentru copiii vulnerabili și trebuie să fim cu toții implicați în lupta împotriva acestui fel de abuzuri și a nedreptăților care amenință aceste vieți vulnerabile.”, a scris Vișinel Bălan pe Facebook.
Parchetul Sectorului 4 s-a sesizat și a deschis o anchetă
”La data de 12 aprilie 2022, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Secția 26 au fost sesizați de o femeie cu privire la faptul că, la data de 1 aprilie 2022, a încredințat-o pe fiica sa minoră, unei femei, funcționar public în cadrul unei instituții publice, în vederea adopției.
Ulterior, persoana vătămată s-ar fi răzgândit cu privire la încredințarea minorei, însă nu a mai primit înapoi copilul, relatând faptul că nu cunoaște locul unde acesta se află.
Astfel, în vederea administrării întregului probatoriu, la data de 15 aprilie 2022, au fost puse în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară, în București și județul Ilfov.
Minora a fost depistată și reîncredințată mamei, iar în baza probatoriului administrat în cauză, angajata instituției a fost reținută pentru 24 de ore.
Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria 4 sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevazute de art. 107 din Legea 273/2004”, a transmis Poliția Capitalei pentru Newsweek.
Dosarul a fort preluat de procurorii Parchetului Sectorului 4.