MENIU

Șefa Comisiei Europene, atac la premierul Ungariei: „Există încă unii care dau vina pentru acest război nu pe invadator, ci pe invadat”

Ursula von der Leyen, atac la premierul Ungariei. Foto/Profimedia

Șefa Comisiei Europene a folosit o nouă ocazie pentru a-l critica pe premierul Ungariei, Viktor Orban, pentru sprijinul fățiș pe care îl acordă Rusiei și Chinei, în spinoasa problemă a conflictului din Ucraina.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat în cadrul unui discurs în plenul Parlamentului European, în prezența prim-ministrului Viktor Orban, pericolul relațiilor Budapestei cu Rusia și China.

Vorbind la o dezbatere cu premierul naționalist ungar Viktor Orban în Parlamentul European din Strasbourg, Ursula von der Leyen a criticat reticența Budapestei de a se alătura partenerilor UE în a ajuta Ucraina împotriva invaziei ruse și deciziile sale de întărire a legăturilor cu Moscova și Beijing.

„Lumea a fost martoră la atrocitățile războiului Rusiei. Și totuși, există încă unii care dau vina pentru acest război nu pe invadator, ci pe invadat”, a declarat von der Leyen, politician german de centru-dreapta și fost ministru al Apărării. „Există încă unii care dau vina pentru acest război nu pe pofta de putere a lui Putin, ci pe setea de libertate a Ucrainei. Așa că vreau să îi întreb: i-ar fi învinovățit vreodată pe unguri pentru invazia sovietică din 1956?”, a spus șefa Comisiei Europene.

În replică, premierul Viktor Orban a declarat că a fost „surprins” de discursul Ursulei von der Leyen și a respins orice paralelă între revolta eșuată a Ungariei din 1956 împotriva opresiunii sovietice și lupta Ucrainei pentru a-și apăra teritoriul. El și-a repetat apelul pentru o încetare a focului în Ucraina.

Orban, care se află la putere din 2010 și a cărui țara deține în prezent președinția rotativă semestrială a Consiliului UE, s-a confruntat în repetate rânduri cu instituțiile europene din cauza îngrijorărilor legate de subminarea normelor democratice în Ungaria și a relațiilor strânse pe care le are cu Rusia și China, situându-se în afara politicii UE.

În iulie, Orban a stârnit controverse atunci când a mers, în ceea ce guvernul ungar a descris drept o „misiune de pace”, la Moscova și Beijing, fără să se coordoneze cu partenerii săi din UE.

Von der Leyen a criticat programul Budapestei de relaxare a restricțiilor privind vizele pentru ruși și bieloruși, precum și un acord între Budapesta și Beijing care permite agenților de poliție chinezi să patruleze în Ungaria împreună cu omologii lor maghiari. „Cum se poate ca guvernul maghiar să invite cetățeni ruși în Uniunea noastră, fără controale de securitate suplimentare? Acest lucru face ca noul sistem maghiar de vize să reprezinte un risc de securitate nu numai pentru Ungaria, ci pentru toate statele membre”, a avertizat ea. „Cum se poate ca guvernul maghiar să permită poliției chineze să opereze pe teritoriul său? Aceasta nu înseamnă apărarea suveranității Europei, ci o ușă din spate deschisă pentru interferența străină”, a adăugat von der Leyen.

Ea a subliniat, de asemenea, dependența continuă a Ungariei de energia rusească după ce multe țări din UE și-au redus dependența ca răspuns la invazia Rusiei. „Un stat membru tocmai a căutat modalități alternative de a cumpăra combustibili fosili din Rusia. Rusia a dovedit în repetate rânduri că nu este un furnizor de încredere. Nu mai pot exista scuze. Oricine dorește securitatea energetică europeană în primul rând trebuie să contribuie la aceasta”, a punctat ea.

„Am venit să trag un semnal de alarmă”, Uniunea Europeană trebuie să facă schimbări, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, care a prezentat programul președinției ungare a UE în cadrul reuniunii de miercuri a Parlamentului European de la Strasbourg. El a propus, potrivit MTI, adoptarea unui nou acord european de competitivitate, organizarea de summituri periodice ale statelor membre Schengen privind migrația și protecția frontierelor, respectiv aderarea deplină a Bulgariei și României la Schengen în acest an.