MENIU

Șef de stat condamnat la închisoare pentru sfidarea instanței

Fostul președinte al Africii de Sud, condamnat la închisoare

Curtea Constituțională a Africii de Sud l-a condamnat marți pe Fostul președinte al Africii de Sud Jacob Zuma a fost condamnat, marți, de Curtea Constituțională la 15 luni de închisoare pentru sfidarea instanței.

Zuma riscă și doi ani de închisoare din cauza acuzațiilor de corupție aduse în cazul pentru care a refuzat să compară în fața instanței.

Fostul președinte a fost obligat să demisioneze în 2018 chiar de către propriul partid, Congresul Național African (ANC), ca urmare a unei serii de scandaluri de corupție. Cu puțin timp de a renunța la funcție, acesta a fost de acord, sub presiuni imense, să dea undă verde unei anchete.

Zuma a depus mărturie o singură dată, în iulie 2019, înainte de a părăsi intempestiv sala de judecată, acuzându-l pe judecătorul-șef că este părtinitor împotriva sa. De atunci, a ignorat în mod repetat somațiile trimise de instanță, afirmând că are probleme medicale și nevoie de timp pentru a se pregăti pentru un proces de corupție separat. În luna noiembrie  a apărut din nou pentru scurt timp în sala de judecată, dar a plecat înainte de a putea fi interogat.

Judecătorul de caz a cerut Curții Constituționale să intervină.

Fostul președinte a refuzat să apară și la audierile acestei instanțe și i-a trimis președintelui Curții Constituționale o scrisoare în care acuza ”atmosfera de ostilitate judiciară”, afirmând că este ”umilit”, potrivit hotnews.ro