MENIU

ȘEDINȚĂ la Prefectura Capitalei pentru măsuri urgente în prag de 4 infectări la mie - Decizia CMBSU

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) decide astăzi, 23 septembrie, măsurile pentru a limita răspândirea COVID-19, după ce rata de incidență a ajuns deja la 3,65 la mia de locuitori, în ultimele 24 de ore, de la valoarea de 3,3. Ședința de la Prefectură are loc după ora 13.00.

Membrii CMBSU decid joi ce măsuri trebuie luate după ce incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 în ultimele 14 zile este deja 3,65 la mia de locuitori.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Stancu-Ţipişcă, a anunțat că reuniunea va fi convocată după ora 13.00, potrivit agerpres.ro.

Astfel că, la o incidență mai mare de 3 la mia de lcouitori, este necesar certificatul COVID pentru accesul in restaurante, baruri, mall-uri si la evenimente, iar masca de protecție devine obligatorie în spațiile publice, nu numai în spațiile închise.

În plus, în cazul județelor/localităților cu incidența cuprinsă între 4 și 6 la mia de locuitori, operatorii economici care desfășoară activitatăți cu publicul în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness pot funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.

Organizatorii/operatorii economici care desfășoară activități potrivit Hotărârii Guvernului nr. 932/2021(de prelungire a stării de alertă - n.red.) au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secțiunea „Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă „Check DCC” pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat.

În județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfășurarea activităților, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

- vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,

- care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore,

- care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

- copiii mai mici de 6 ani fac excepție de la prezentarea dovezilor privind testul RT-PCR sau antigen, trecerea prin boală sau vaccinarea contra COVID-19.