MENIU

Şedinţă importantă la nivel mondial: cum va fi influenţat preţul ţiţeiului

Vineri, va avea loc reuniunea OPEC în care se va discuta despre preţul ţiţeiului. Analiştii din domeniu au încercat să anticipeze rezultatele acestei şedinţe: ei preconizează că întrunirea nu va influenţa în niciun fel costurile de achiziţie ale petrolului.

"Reuniunea OPEC de vineri va fi un non-eveniment. Ne așteptăm ca Arabia Saudită și OPEC să-și mențină actuala politică și să lase reglarea prețurilor pe seama evoluției ofertei (non-OPEC - n.r.)", crede Michael Wittner, șef al diviziei de cercetare a pieței petrolului de la Societe Generale, citat de energyreport.ro.

În prezent, producția de petrol globală excede cererea cu peste 2 milioane de barili pe zi. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, este de așteptat o majorare a cererii cu peste un milion de barili pe zi în anii următori.

Membrii OPEC speră ca politica lor de păstrare a actualului nivel al producției să țină prețurile la un nivel destul de redus pentru ca producătorii americani cu costuri marginale de producție ridicate să iasă de pe piață și, astfel, de reglarea raportului dintre cerere și ofertă să beneficieze în principal membrii cartelului.

Mai multe articole despre:
benzină motorină preţ combustibil