Ședință de URGENȚĂ a CNSU pentru repatrierea românilor blocați în Maroc s-a încheiat. Nicolae Ciucă: Am rezolvat foarte repede, vor fi extrași poimâine
Situația celor 72 de cetățeni români blocați în Maroc din cauza noii variante Omicron a COVID-19 a fost rezolvată „foarte repede” de către Guvern, anunță premierul Nicolae Ciucă. Anunțul vine după ce, în cursul după-amizii de astăzi a fost convocată o şedinţă a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), în ideea aprobării efectuării unui zbor privind repatrierea celor 72 de cetăţeni români, rămași blocați în Maroc.
„Fiecare stat ia deciziile în funcție de evoluția situației pandemice. Eu consider că împreună cu colegii mei din Guvern suntem în măsură și avem activate toate mecanismele pentru a menține sub atenție tot ceea ce se întâmplă. De aceea am și avut ședința CNSU în regim de urgență. Încă de dimineață, alături de MAE am aflat de închiderea spațiului aerian al Marocului și am discutat cu Raed Arafat, cu ministrul de Interne, cu dl Grindeanu, să vedem care sunt posibilitățile să intervenim. A fost o situație pe care am rezolvat-o foarte repede pentru că aveam experiență Africii de Sud. Am decis azi că cei 72 de cetățeni români (din Maroc) să poată fi repatriați cu o aeronava Tarom. Am decis să lăsăm astăzi după-amiază și mâine să se îndeplinească toate formalitățile și poimâine dimineață aeronava să plece în Maroc și să îi extragem, să îi aducem pe cetățenii români acasă”, a declarat Ciucă.
Reamintim că este mai mulți români trec în momentul de față printr-o situație disperată. Din cauza noii variante Omicron a COVID-19, românii aflați în Maroc nu mai au cu ce să ajungă acasă și cer ajutorul statului, și asta deoarece Marocul s-a închis pentru două săptămâni.
În prima parte a zilei de astăzi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, în contextul deciziei autorităților marocane de suspendare a zborurilor comerciale cu destinația Maroc ca urmare a noii variante de coronavirus, că Ambasada României la Rabat gestionează, la acest moment, situația a 72 de cetățeni români (turiști) ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aceștia aveau rezervări.
Astfel, potrivit MAE, Ambasada României la Rabat a efectuat, în regim de urgență, demersuri pentru identificarea unor zboruri alternative de deplasare spre țară, eforturi care continuă și la acest moment. De asemenea, misiunea diplomatică se află în dialog permanent cu cetățenii români afectați și autoritățile locale și acordă asistență consulară, conform competențelor și cu respectarea măsurilor adoptate de autoritățile statului de reședință în contextul pandemiei de COVID-19.
"Autoritățile marocane permit, cu titlu excepțional și în baza unei autorizări speciale, operarea, în continuare, a unor zboruri înspre și dinspre Maroc. În acest context, MAE recomandă cetățenilor români ale căror zboruri au fost anulate să verifice disponibilitatea biletelor la companiile aeriene care operează în continuare zboruri în Maroc. Totodată, misiunea diplomatică va informa în mod constant, inclusiv pe pagina de Facebook a misiunii, cu privire la zborurile autorizate. La acest moment, companiile care operează zboruri în continuare sunt Air France și Transavia", mai informa MAE.