MENIU

Coaliția, decizii cruciale pentru români: Rate amânate, 700 de lei în plus la pensii sub 2.000 de lei, angajări suspendate la stat

Ședință de criză în coaliție! PSD, PNL și UDMR, decizii cruciale pentru România în 2022

Decizii cruciale pentru România au fost luate de coaliția de guvernare.

 Coaliția de guvernare a decis astăzi lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de ”Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. 

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au anunțat deciziile luate de coaliție, într-un mesaj postat pe Facebook.

„Am decis astazi, în cadrul Coaliției de guvernare, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice Sprijin pentru România, în valoare de 1,1 miliarde euro.
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.
 
Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie a.c.
 
Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:
-diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10 %, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;
-suspendarea angajărilor la stat;
-creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
-accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției”, au anunțat Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

 

----Știrea inițială-----

Liderii coaliţiei s-au reunit în ședință, luni, la ora 18.00, la Palatul Victoria. Pe agenda discuțiilor partidelor se află modificările Codului fiscal pentru a doua parte a anului, în funcție de implementarea proiectelor din PNRR. Sunt analizate plafonarea prețurilor la alimentele de bază dar și impozitul progresiv, dorite de PSD, însă nesusținute integral și de PNL și UDMR.

Se va discuta și de pregătirea pentru criza alimentară. O Ordonanță de Urgență privind unele măsuri în domeniul agricol şi al industriei alimentare este în dezbatere publică în acest moment. Potrivit documentului, producătorii, depozitarii, procesatorii și comercianții care îşi desfăşoară activitatea în agricultură, industria alimentară vor fi obligaţi să transmită Guvernului date despre stocurile disponibile pentru anumite categorii de produse.

PSD doreşte și introducerea unui impozit progresiv în România, penstru că, susțin social-democrații, cota unică nu mai este, de fapt, în România, în urma deciziilor privind exceptarea mai multor categorii, precum angajaţii din agricultură, alimentaţie, IT luate în ultimii ani. Liderii PSD, în frunte cu președintele Marcel Ciolacu susțin că nu își doresc o impozitare progresiva clasică, ci deduceri fiscale pentru salariile mai mici, astfel încât salariații cei mai vulnerabili să poată face față creșterii prețurilor. Marcel Ciolacu a declarat că ia în calcul o „redimensionare şi o reaşezare a impozitelor”, măsură care face parte dintr-un nou pachet economic pe care guvernanţii ar trebui să îl prezinte la începutul lunii iunie.

În schimb, PNL nu dorește impozitul progresiv, ci cota unică, amintind că la formarea coaliției, în 2021 au fost trasate două linii roșii: cota unică și investițiile de 7%. Liberalii susțin că introducerea impozitului progresiv nu a fost discutat anterior în coaliție. Florin Cîţu a declarat că, în calitate de membru al PNL, nu susţine introducerea unor taxe noi şi redimensionarea sistemului de taxare. 

Și stadiul implementării PNRR este analizat în ședința de luni seară de partidele din coaliție.

Partidele din coaliție aşteaptă de la Ministerul Finanţelor, în cel mult o săptămână, analiza privind modificările la Codul Fiscal ce urmează să intre în vigoare începând di n2023, precum şi alte măsuri care vor fi luate de Executiv, în partea a doua a anului, pentru a combate efectele creşterii inflaţiei. 

Nu este exclus să se discute și despre ultimele evenimente controversate legate de UDMR, de intonarea imnului secuiesc la ultimul meci al echipei naționale de hochei la campionatul mondial și vizita președintelui Ungariei în România, potrivit unor surse politice.