MENIU

Ședință cu scântei în coaliție! Rotativa PNL-PSD, în pericol - Cine amenință cu anticipate înainte de 2024

Ședință tensionată de Coaliție! Marți sunt așteptate discuții atât pe pensiile speciale, dar este analizată inclusiv declanșarea alegerilor anticipate, potrivit unor surse politice citate de Realitatea PLUS. Scenariul alegerilor anticipate este lansat înainte cu două luni de rotația premierilor, programată să aibă loc până pe 1 iunie.

Pe agenda ședinței coaliției de astăzi se află reforma pensiilor, care trebuia deja finalizată, precum și modul de calculare al pensiilor, promis deja de ministrul Marius Budăi. Alte subiecte pe agenda coaliției sunt rotativa și alegerile de anul viitor, la care s-au adăugat și discuțiile în contradictoriu pe tema pragului la abuzul în serviciu, la care membrii coaliției nu au căzut încă de acord, unii vorbesc de două sau trei salarii minime, respectiv 6.000 de lei, 9.000 de lei, față de cel votat de senatori de 250.000 de lei. 

PE CE NU SE ÎNȚELEG LIDERII COALIȚIEI

- pensiile speciale
- formula pentru recalcularea celor cinci milioane de pensii
- rotativa guvernamentală și alegerile din 2024
- pragul de abuz în serviciu

Sursa: Realitatea PLUS 

În plin scandal în coaliție pe tema subiectelor divergente, scena politică din România este cuprinsă și de discuțiile despre alegerile anticipate înaintea anului electoral 2024 și cu câteva luni de preconizata rotație a premierilor liberal cu cel social-democrat - rotativa. 

În prezent, însă, scenariul alegerilor anticipate a fost respins de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a și declarat public acest lucru. Luni, cu prilejul declarațiilor de presă în cadrul vizitei cancelarulu german Olaf Scholz în România, Klaus Iohannis a anunțat că acordă șanse foarte mari rezistenței coaliției guvernamentale dintre PNL și PSD, care s-a format în urmă cu un an. Șeful statului a declarat că are încredere în aceeași coaliție și după alegerile de anul viitor.

În același timp, Iohannis a precizat că este complicat să se ajungă la alegeri anticipate, dar, dacă se ajunge în acea situație, în acest caz va decide coaliția. Întrebat dacă ia în calcul varianta în care PSD și PNL nu se vor înțelege, iar dacă nu se votează guvernul Marcel Ciolacu și se ajunge la alegeri anticipate, Iohannis a explicat că „nu cred că în momentul de față există o alternativă viabilă la această coaliție și toate partidele au înțeles acest lucru”.

„Dacă ad absurdum nu se întâmplă așa și lucrurile se îndreaptă spre o situație de așa-zise alegeri anticipate, care expressis verbis nu sunt prevăzute în Constituție, dar, evident, ele pot avea loc. Complicat de ajuns acolo. Atunci, decizia va fi a Coaliției. Până la urmă, alegeri vor fi cel mai târziu la sfârșitul anului viitor. Sunt convins că această coaliție va merge mai departe. Cum va arăta acest lucru în detaliu, vom vedea, însă nu sunt motive de îngrijorare. Nu vreau să dau exemple din vecinătatea mai apropiată sau mai îndepărtată, dar nu vom avea alegeri după alegeri, după alegeri, după alegeri. România va fi guvernată și va rămâne o țară stabilă și prosperă”, a declarat Iohannis.

„Această coaliție a apărut ca un rezultat al rațiunii politice. România a înțeles că vor veni multe crize, politicienii au înțeles, spre surprinderea multora, că țara trebuie guvernată de un guvern cu o susținere solidă în Parlament. Așa s-a creat coaliția care guvernează România de mai bine de un an, un guvern condus de premierul Ciucă, care a reușit să evite un impact grav al tuturor crizelor prin care am trecut până acum, atât criza energetică, cât și criza de securitate etc.  Am fost întrebat de multe ori dacă sunt mulțumit de felul în care s-a guvernat. Da, sunt mulțumit, fiindcă ce trebuia să facă Coaliția și Guvernul, să treacă România prin criză, a făcut-o cu succes. Ah, că nu absolut toate detaliile au fost rezolvate este iarăși adevărat dar nici nu cred că s-a așteptat cineva ca această coaliție să funcționeze numai cu foarte bună înțelegere și numai cu soluții ideale. Este o coaliție politică complicată între PNL și PSD și trebuie să vedem partea plină a paharului: s-au înțeles și au rezolvat problemele cu care s-au confruntat.  Întrebarea care se pune în spațiul public și dumneavoastră ați pus-o la este cum se continuă, fiindcă în câteva luni sau săptămâni ar trebui să se producă rotația la conducerea Guvernului. Cred că această rotație este posibilă și se va întâmpla. Nu cred că în momentul de față există o alternativă viabilă la această coaliție și toate partidele au înțeles acest lucru. În același timp, această rotație va veni cu probleme suplimentare care vor trebui negociate. În măsura în care va fi nevoie, mă voi implica pentru a garanta stabilitatea și bunul mers al lucrurilor”, a mai spus prșeedintele Iohannis.

Klaus Iohannis, primele declarații despre alegeri anticipate înainte de 2024 - Ce șanse acordă președintele coaliției PNL-PSD