Securitatea centralelor nucleare din Ucraina, discutată de Klaus Iohannis cu președintele Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică
Președintele Klaus Iohannis l-a primit, marți, la Palatul Cotroceni, pe directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, aflat în vizită oficială în România. Cei doi oficiali au discutat despre importanța siguranței și securității centralelor nucleare, cu accent pe situația din Ucraina.
În cadrul întrevederii, arată Administraţia Prezidenţială, Klaus Iohannis a evidenţiat rolul esenţial al AIEA în promovarea utilizării paşnice a energiei nucleare şi a aplicaţiilor acesteia. Preşedintele României a subliniat importanţa organizării primului Summit al Energiei Nucleare, desfăşurat recent la Bruxelles, precum şi necesitatea investiţiei în inovare tehnologică pentru dezvoltarea domeniului energiei nucleare. De asemenea, el a salutat eforturile directorului general al AIEA în vederea asigurării siguranţei şi securităţii facilităţilor nucleare şi radiologice şi a transmis asigurări că ţara noastră va continua susţinerea activităţilor agenţiei pe acest palier.
Totodată, Klaus Iohannis s-a referit la programul energiei nucleare dezvoltat de România, în special la investiţiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă şi la investiţiile în tehnologii moderne, precum cele în reactoare modulare mici (SMR).
Subiecte importante abordate la întâlnirea dintre Xi Jinping și Serghei Lavrov. „Reforma sistemului de guvernanţă globală”, la masa discuțiilor
La rândul său, Rafael Grossi a evidenţiat implicarea activă şi constantă a României în eforturile de consolidare a rolului AIEA în contextul actual de securitate. Totodată, el a subliniat cooperarea bilaterală excelentă în domeniul utilizării în condiţii de siguranţă a energiei nucleare, precizează Administraţia Prezidenţială.
Directorul general al AIEA a remarcat gradul avansat de dezvoltare al sectorului energiei nucleare în România, exemplificat prin investiţiile de la Centrala Cernavodă şi cele în reactoare modulare mici. Grossi a subliniat că acestea au un rol esenţial în asigurarea autonomiei energetice a ţării şi în reducerea costurilor pentru consumatori.