MENIU

Securiștii din spatele UM-urilor de presă. Cazurile HOTNEWS și RECORDER

Securiștii din spatele UM-urilor de presă. Cazurile HOTNEWS și RECORDER.

Departe de lumina reflectoarelor, un grup de investitori discreți finanțează mai multe publicații online ca Recorder și, mai nou, Hotnews. Patronul din acte este un prosper producător de filme. Cel din umbră este tatăl său, intrat în diplomație pe vremea dictaturii ceaușiste.

Deși se laudă că au cea mai transparentă redacție și publică periodic rapoarte despre veniturile Asociației Recorder Community, jurnaliștii publicației omonime omit să spună cine se află de fapt în spatele proiectului lor de investigații video.

În afară de ONG-ul amintit, în numele căruia solicită donații de la cititori – persoane fizice sau juridice.

În realitate, după cum scrie într-un colț mic al secțiunii “Despre noi”, brandul Recorder este deținut de o firmă obscură cu denumire bizară – Harfa Online Publishing SRL. Firma, care asigură și editarea publicației, adică administrează întreaga afacere, a fost înființată în 2017.

Aproape jumătate din acțiuni, mai precis 49,5%, erau deținute de Dragoș Vîlcu Management SRL. La rândul său, această firmă era deținută de producătorul de filme cu același nume și de tatăl lui, Gheorghe Vîlcu, fost ambasador al României, astăzi pensionar.

METODA VÂNTU – AFACERI PE NUMELE ANGAJAȚILOR

Restul acțiunilor erau deținute de Răzvan Ionescu, având funcția de publisher la Recorder, și alți trei jurnaliști: Mihai Gabriel Voinea, Cristian Sorin Delcea și Iulian Andrei Crăciun.

La nici două luni de la înființarea firmei Harfa Online Publishing SRL, compania deținută de Vîlcu junior și Vîlcu senior decide să se retragă din acționariat, vânzându-și pachetul către ceilalți asociați.

Un primar din județul Buzău, reținut după ce a cumpărat o centrală din bani publici. Unde a instalat-o

Fostul ambasador și fiul său nu au dispărut însă din peisajul media, gravitând în jurul unui grup de jurnaliști cărora le cumpără SRL-uri eșuate, cu cifre de afaceri și profituri modeste. O metodă patentată de controversatul Sorin Ovidiu Vântu, fostul patron al trustului Realitatea-Cațavencu, care și-a vândut de mai multe ori de-a lungul anilor afacerile către diverși angajați.

De altfel, Răzvan Ionescu este în continuare administrator și acționar minoritar la o serie de companii deținute de cei doi.

RETRAS ÎN ACTE DE LA RECORDER, CUMPĂRĂ HOTNEWS

Recent, Vîlcu junior a făcut o achiziție de răsunet: a preluat prin intermediul altei companii, Multi Media Est SRL, deținută împreună cu tatăl său, compania Media Bit Software SRL, care deține portalul de știri Hotnews.ro.

Deși a participat la ședința cu angajații Hotnews, cărora le-a dat personal știrea că le va fi patron, Vîlcu junior i-a trimis pe reporterii de la alte publicații, care s-au arătat interesați de tranzacție, să i se adreseze lui Răzvan Ionescu – “cel care se ocupă de mass-media”. Detalii AICI

Media Bit Software SRL era deținută de Ioan Mărgărit – 36,98%, Manuela Preoteasa – 31,48%, Andrei Woinarowski – 17,99%, Răzvan Cornețeanu – 9,04% și Tereze Sălișteanu. Conform unor surse din piața media, tranzacția se ridică la circa două milioane de euro.

Un pachet de acțiuni la Hotnews a deținut la un moment dat și Cristian Sima, supranumit “brokerul fugar”. În cartea sa, “Marea Spovedanie”, el susține că unul dintre fondatori, Ioan Mărgărit, ar fi luat un împrumut ascuns de la Mihai Marcu, patronul Medlife, principalul jucător de pe piața medicală privată din România, cu afaceri de peste un miliard de euro.

Detalii AICI

Florin Roman răspunde atacurilor succesive ale PSD. „Înțeleg că îi deranjează foarte tare că liberalii nu sunt huiduiți pe stradă”

AMBASADOR URMĂRIT, DAR IERTAT DE SECURITATE

Personajul central al începuturilor Recorder, dar și al preluării Hotnews este Gheorghe Vîlcu, fost diplomat ceaușist, rămas în sistem și după ‘89.

Deși toți cei care activau în MAE (Ministerul Afacerilor Externe) în timpul dictaturii comuniste aveau legături strânse cu serviciile secrete, el a obținut în 2010 o decizie de necolaborare de la CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității).

Potrivit adeverinței emise înainte de a pleca ambasador la Jakarta, Indonezia, Vîlcu senior a fost urmărit cu numele conspirativ Viorel pentru ”manifestări negative la adresa politicii interne și Externe a României, precum și la activitatea desfășurată de unele personalități din conducerea de partid și de stat”.

Dar CNSAS a mai acordat de-a lungul timpului decizii controversate de necolaborare unor personaje despre care s-a dovedit mai târziu că au colaborat cu Securitatea, precum Dan Voiculescu, Traian Băsescu sau Mugur Isărescu. În general, este vorba de foști colaboratori ai DIE (Direcția de Informații Externe), ale căror dosare au fost ținute la sertar de succesorul SIE (Serviciul de Informații Externe).

Deși a lucrat în diplomație pentru aproape patru decenii, CV-ul lui Gheorghe Vîlcu nu poate fi găsit nicăieri, nici măcar pe site-ul MAE. Conform propriei pagini de socializare, el a absolvit Politehnica în 1971, urmând și studii de Relații Internaționale în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE). Cinci ani mai târziu, a fost angajat în MAE, unde a lucrat până în 2013.

Ca o coincidență, tatăl partenerului său de astăzi Răzvan Ionescu a lucrat și el tot în MAE, în calitate de contabil. Unul dintre prietenii virtuali ai lui Vîlcu senior este și generalul Silviu Predoiu, fostul șef operativ al SIE, intrat și el în slujba regimului comunist, sub acoperire diplomatică, înainte de 1989.

Pușcăria din interiorul fermei de porci, idee inedită a Penitenciarului Arad de parteneriat public-privat

FIUL ÎI DONEAZĂ O CASĂ, TATĂL ÎL ÎMPRUMUTĂ CU BANI

Declarațiile de avere ale lui Vîlcu senior arată că a dus-o bine atât pe timpul regimului comunist, cât și după. Atât de bine încât a reușist să achizioneze două apartamente în București și o casă la Telega în județul Prahova. În ultimii ani, ca ambasador, a câștigat un salariu consistent, de aproape 70.000 de dolari pe an, având economii de aproape 40.000 de euro.

Vîlcu senior menționează în declarația sa de avere din 2012 două împrumuturi acordate în nume personal fiului său, în valoare de 20.000 Euro, respectiv 41.000 de dolari. Împrumuturile vin la trei ani după ce Vîlcu junior, prosperul producător de filme, i-a donat un apartament de 144 de metri pătrați în București, deși tatăl deținea deja alte trei locuințe.

Continuarea acestei anchete explozive o puteti gasi AICI.

Mai multe articole despre:
recorder hotnews presa securisti sorin ovidiu vintu