MENIU

Oamenii sistemului, atac la judecătorul generalilor. Cine este jurnalistul care a făcut scut pentru Coldea și Dumbravă

Securiștii din spatele dosarului generalilor

Jurnaliștii controlați de sistemul Coldea-Dumbravă au început un atac orchestrat la adresa Curții de Apel București. Alex Costache de la G4 media a publicat un articol în care încearcă să explice de ce foștii generalii din servicii au rămas sub control judiciar. El susține că a fost schimbat magistratul din dosar fără să existe bază legală.

Alex Costache susține că judecătoarea Curții de Apel București, Claudia Jderu, a fost înlocuită din dosarul privind contestația generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă după ce, între termenele din 23 și 29 iulie, conducerea CAB a schimbat regulile privind repartizarea judecătorilor. Această informație nu este susținută cu niciun document oficial, ci este oferită pe surse.

Jurnalistul care a fost un scut uman pentru Coldea și Dumbravă la prima audiere de la DNA susține că între termenele din 23 și 29 iulie a fost schimbată judecătoarea Claudia Jderu cu Mariana Constantinescu. Contactată telefonic de G4media.ro și întrebată de ce i s-a luat dosarul Coldea-Dumbravă, judecătoarea Claudia Jderu a râs, apoi a adăugat: ”Nu pot comenta, chiar dacă uneori mi-aș dori”.

Se precipită evenimentele în dosarul spitalului Sf. Pantelimon. ”Doamna cu Coasa” a stat ore în șir în fața anchetatorilor

Claudia Jderu a făcut parte din completul care l-a condamnat pe fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, la 10 ani și 8 luni de detenție efectivă pentru corupție. Jderu este judecătoarea care le-a condamnat în primă instanță la 8 ani, respectiv 5 ani de detenţie, pe Elena Udrea şi Ioana Băsescu.

În realitate, pe portalul instanțelor completul nu a fost schimbat până pe 29 iulie, când judecătorul a sesizat conducerea secției I penale de la Curtea de Apel.



Pe 6 august 2024, dosarul generalilor a fost repartizat de șefa Secției I Penale la completul C5 DL din care a făcut parte judecătorul Andrei Buliga. Aceasta a decis respingerea contestației generalilor față de măsura preventivă a controlului judiciar.

Andrei Buliga a devenit procuror în 2015. În 2018, a fost delegat de la Parchetul Judecătoriei Ploiești la DNA central, după cum a consemnat presa centrală. În 2021, a devenit judecător la judecătoria Alexandria, iar apoi a ajuns la Tribunalul Giurgiu, potrivit mai multor surse deschise. În noiembrie 2022, judecătorul Buliga, aflat pe atunci la Tribunalul Giurgiu, l-a achitat la fond pe medicul Mircea Beuran, decizie confirmată ulterior de CAB.

Alex Costache este angajat al TVR care lucrează în timpul liber și la G4Media. E cunoscut pentru faptul că a adus în TVR caseta în baza căreia Decebal Traian Remeș a fost arestat și a făcut pușcărie. Pe lângă faptul ca TVR nu are voie să difuzeze casete din exterior, ci doar materiale proprii, filmate de operatori TVR, Alex Costache și TVR au fost dați în judecată de Remeș care a câștigat procesul ulterior eliberării sale.

Costache este unul dintre oamenii pe care se baza Laura Codruța Kovesi, dar și Florian Coldea. Ei aveau mereu informații pe care le dădeau către G4 Media. Conducerea editorială a televiziunii publice era în permanență atentă la materialele primite de la jurnalist. O bună parte dintre aceste materiale ar fi fost parte din “rechizitoriile” inventate de procurorii DNA. 

Lista orașelor din România care ar putea să dispară. Oamenii pleacă pe capete iar depopularea a atins cote alarmante

Alex Costache, precizări cu privire la relația sa cu Generalul Negru

Într-un mesaj trimis redacției, Alex Costache a oferit explicați în ceea ce privește relația sa cu Florian Coldea:

„Nu am fost apropiat și nu sunt de dl. Coldea. În afara evenimentelor publice, l-am vazut o singură dată acum câțiva ani, la 4th of July, la Ambasada SUA. Punctul meu de vedere legat de dl. Coldea e că trebuie să i se aplice exemplar legea. 

Mulțumesc”, a transmis Alex Costache.