MENIU

VIDEO - Secție de Terapie Intensivă din Capitală, ÎNCHISĂ din lipsă de personal: 16 paturi și milioane de euro, NEFOLOSITE

un spital din Capitală are o unitate ultramodernă care stă închisă

În timp ce oamenii mor în așteptarea unui loc liber la Terapie Intensivă, un spital din Capitală are o unitate ultramodernă care stă închisă. Este vorba de Spitalul Witting, cu paturi goale de mai bine de DOUĂ luni! Unul dintre chirurgii care lucrează în spital a semnalat situația încă de la deschiderea secției, din toamna anului trecut. Însă numărul personalului detașat a scăzut de la o lună la alta, până s-a ajuns la închiderea unității. 

Spitalul Witting a devenit suport-covid pe 24 iulie 2020, cu 16 paturi de Trapie Intensivă ultraperformante. Abia din octombrie, 6 paturi sunt puse în funcțiune. Însă nu pentru mult timp. Medicii care ar fi trebuit să lucreze în secția de Reanimare la Witting au fost trimiși în alte unități medicale.

"Medicii noștri sunt detașați și lucrează, de exemplu, în caravana mobilă de la Nasta, cu 6 paturi, unde condițiile sunt net inferioare față de ce oferă secția ATI a acestui spital", spune Laurențiu Ungurianu, medic chirurg Spitalul Witting. 

Iar dacă medicii lipsesc, secția se închide.

Așa s-a ajuns că, acum, paturile, monitoarele, ventilatoarele, tuburile de oxigen și restul echipamentelor destinate pacienților în stare gravă stau nefolosite încă din data de 15 ianuarie 2021, deși România are mare nevoie de ele.

Spitalul a făcut solicitări către Direcția de Sănătate Publică și Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, însă nu s-au găsit soluții pe termen lung.

"S-a reușit deschiderea secției, a fost detașați medici, după o lună când le-a expirat detașarea, au fost detașați și mai puțini medici, apoi și mai puțini, pentru ca în 14 ianuarie secția să fie închisă. Nu s-a mai detașat niciun medic", mai spune Laurențiu Ungurianu.

Spitalul nu ține de Ministerul Sănătății, ci de Ministerul Transporturilor. Iar DSP nu a reușit un control adecvat la fața locului pentru redeschiderea secțiilor. Așa că o secție în care s-au investit peste două milioane de euro stă nefolosită.