MENIU

Guvernul Orban a decis. Secția Specială va fi DESFIINȚATĂ

Soarta Secției Speciale de anchetare a magistraților a fost tranșată. Premierul Ludovic Orban a declarat că propunerea de desființare a Secției Speciale este corectă. Cabinetul Orban a discutat în ședința de vineri seară memorandumul depus de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru desființarea Secției Speciale. 

 

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, Memorandumul înaintat de Ministerul Justiţiei prin care se propune desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Adoptarea acestui Memorandum nu înseamnă că Guvernul desfiinţează SIIJ, ci că îşi asumă ca poziţie oficială soluţia propusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Următorul pas va fi elaborarea de către Guvern a unui proiect de lege pe acest subiect pe care îl va înainta Parlamentului pentru dezbatere, au precizat, pentru Agerpres, surse guvernamentale.

Ludovic Orban a declarat, vineri, că propunerea făcută de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, prin memorandumul care recomandă soluţia desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), este una corectă. 

„Practic, poziția Ministerului Justiției este de desființare a acestei Secții. Mi se pare o propunere corecta, iar angajamentul nostru legat de MCV e de transpunere a recomandarilor, pentru că obiectivul nostru este de a pune punct la un moment dat acestui MCV”, a spus Orban după explicațiile ministrulu iJustiției. „Măsura se află şi în programul de guvernare”, a punctat premierul.

 Cătălin Predoiu a declarat în ședința de Guvern de vineri  că Secția Specială a fost criticată de mulți magistrați și de partenerii europeni, inclusiv de GRECO, MCV și Comisia de la Veneția. Propunerea Ministerului Justiției este, astfel, de desființare a SIIJ. 

”Mi se pare o propunere corectă”, i-a răspuns Orban lui Predoiu, și a adăugat că măsura este și în programul de guvernare.

„Contextul în care a fost creată SIIJ a fost unul tensionat, cu o critică foarte severă din partea partenerilor europeni, a atras multe proteste și nemulțumiri ale magistraților. S-a creat o tensiune suplimentară asupra magistraților pe altele aduse prin alte modificări legislative (…) S-au retras recursuri făcute de DNA în mari cazuri de corupție. Au fost deschise o serie de acțiuni unor procurori și judecători care criticau modificările legislative, s-a constatat că s-au deschis spețe unor persoane care beneficiau de imunitate internațională. S-a creat o categorie de cetățeni, a procurorilor SIIJ, care ar putea beneficia de o imunitate totală”, au fost câteva dintre argumentele susținute de Cătălin Predoiu în ședința de vineri.

„Analiza prevederilor legale arata ca este o institutie (SIIJ - n.red.) care iese din principiile de funcționare ale Ministerului Public, prin notiunea de proces ierarhic, care practic, a creat de facto o categorie aparte de cetateni, respectiv procurorii din cadrul SIIJ. Există o vulnerabilitate, pentru că ar putea duce la faptul că unii procurori sa nu poata participa si sa nu reprezinte cauze, pentru ca a fost gandita prost funcționarea. Nu asigura folosirea de procurori specializati, in cazuri de crima organizată, terorism, corupție, în care ar putea fi implicati magistrați”, a mai subliniat Predoiu.

Predoiu: „CCR a decis constituționalitatea înființării Secției Speciale, nu și funcționalitatea acesteia”

„Aș vrea să punctez deciziile Curții Constituționale privind Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. CCR a decis că este constituțională, s-a pronunțat cu privire la compatibilitatea cu Constituția, și nu la funcționarea Secției. Toate criticile de la magistrați și organismele europene, partenerii europeni au semnalat viciile de procedură ale acestei Secții”, a spus Predoiu. 

Respectarea statului de drept, impusă de Uniunea Europeană în 2020 și desființarea Secției Speciale

În finalul argumentării pentru desființarea Secției Speciale, ministrul Predoiu amintește de controlul pe care vrea sa îl impuna Uniunea Euroepană din 2020 pe baza respectării statului de drept în statele membre.

„A fost criticată (SIIJ - n.red.) de GRECO, Comisia de la Veneția și Mecanismul de Cooperare și Verificare. însă aș vrea să deschid o perspectivă cu privire la 2020, în care Comisia Euroepană își propune introducerea unui mecanism a respectării statului de drept în statele europene. (...) Noi (România - n.red.) suntem în poziția în care trebuie să eliinăm cât mai multe critici până la acea dată (la care va se va introduce controlul prin respectarea statutului de drept - n.red.), e vorba de terțe dosare europene etc.”.

 

-----------------------------

ȘTIREA INIȚIALĂ

Guvernul Orban în ședință în a treia zi de Crăciun. Cabinetul Orban se reuneşte la Palatul Victoria, la ora 20:00. Guvernul tranșează în această seară soarta Secției Speciale de anchetare a magistraților.

Pe ordinea de zi sunt anunțate mai multe prorogări a unor acte normative care ar trebui să intre în vigoare la începutul anului viitor, pe lângă adoptarea unui Memorandum pentru desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților.

Ministerul Justiţiei cere desfiinţarea Secţiei Speciale. Memorandumul care tranșează poziţia Guvernului cu privire la acestă secţie. Iniţial, Predoiu trimisese un document în care propunea fie reorganizarea secţiei care anchetează magistraţii, fie desfiinţarea ei, urmând ca decizia să fie luată după o „amplă dezbatere”. 

”Văzând recomandările cuprinse în documentele europene menționate, dispozițiile legale care reglementează funcționarea și organizarea SIIJ, precum și modul concret în care a funcționat Secția de la înființare până în prezent, propunem ca poziția Ministerului Justiției în raporturile cu autoritățile și instituțiile publice, respectiv cu instituțiile Uniunii Europene sau internaționale pe această temă să fie în sensul susținerii soluției desființării SIIJ”, se arată în document.

În memorandum, ministrul Justiției detaliază recomandările și documentele europene care critică funcționarea SIIJ și cer desființarea acesteia, cum ar fi reacțiile GRECO, ale Comisiei de la Veneția și raportul MCV.

Predoiu enumeră o serie de posibile abuzuri identificate de o parte a magistraților cu care ministrul s-a consultat. Printre acestea este enumerară și super-imunitatea pe care o pot căpăta procurorii SIIJ care pot fi anchetați doar de colegi de-ai lor, fără să existe o autoritate superioară care să verifice modul în care sunt desfășurate anchetele:

”Prin modul de organizare şi funcţionare a SIIJ s-a creat de facto o categorie de cetăţeni care beneficiază de imunitate de jurisdicţie penală totală, respectiv procurorii din cadrul SIIJ; SIIJ se îndepărtează de la orice fel de control ierarhic, dar şi judecătoresc eficient – în cazul soluţiilor de clasare – fiind compusă dintr-un număr extrem de redus de procurori, care îşi pot da ei înşişi, reciproc, orice soluţie de clasare indiferent de situaţia de fapt sau de drept şi indiferent de ce abuz ar putea face, pornind de la premisa că instanţele judecătoreşti nu pot obliga să-şi trimită în judecată un coleg, membru al acestei secţii”.

Una dintre concluziile memorandumului susține că constituirea unei astfel de instituții, deși este considerată constituțională, contravine modului în care sunt organizate și funcționează parchetele din România, dar și principiului controlului ierarhic:

”Deși constituirea unei astfel de secții este un demers care, în sine, a fost consemnat ca fiind constituțional, parametrii în care aceasta își desfășoară activitatea contravin modului de organizare a parchetelor în România și principiului controlului ierarhic. Argumentelor de legislație națională li se adaugă aspectele de conformare a reglementărilor naționale de constituire a secției cu cerințele europene – Consiliul Europei, Uniunea Europeană (inclusiv deciziile viitoare care vor fi pronunțate de CJUE în cauzele pendinte)”, se mai arată în document.

Textul integral al memorandumului poate fi citit AICI

 

Proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței de vineri, 27 decembrie, a Guvernului României:

I. PROIECTE DE ORDONANȚE DE URGENȚĂ

1. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru completarea art.6 din ordonanţa deurgenţă a Guvernului nr.84/2003 pentru înfiinţarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A prin reorganizarea Regiei Autonome \"\"Administraţia Naţională a Drumurilor din România\"\"
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/12/OUG-1.pdf
2. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind prorogarea termenului prevăzut de art. III din Legea nr.352/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2011 privind înfiinţarea Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutier
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/12/OUG-2.pdf
3. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru completarea art. 201 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/12/OUG-3.pdf


II. PROIECTE DE HOTĂRÂRI
4. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind privind acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru Republica Albania
Proiectul poate fi consultat la adresa:https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/12/HG-32.pdf
5. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii \"\"Lucrări de consolidare şi reabilitare la Sanatoriul Medical Militar \"\"Regele Ferdinand I-Hotel\"\" din cazarma 3465 Herculane\"\"
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/12/HG-33.pdf
6. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2019 al Companiei Naţionale "Administraţia Canalelor Navigabile" - S.A. Constanţa, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor
 Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/12/HG-34.pdf
7. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2019 al Companiei Naţionale "Administraţia Porturilor Dunării Fluviale" - S.A. Galaţi, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/12/HG-35.pdf
8. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2019 al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători "C.F.R.-Călători" - S.A. aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/12/HG-36.pdf
9. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 486/2019 pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 pentru Societatea IOR S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/12/NFHG-1.pdf
10. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr.662/2019 pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 pentru Societatea ROMAERO S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/12/NFHG-2.pdf


III. MEMORANDUMURI
1. MEMORANDUM cu tema: Evaluarea cadrului legal cu privire la organizarea şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi propuneri
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/12/MEMO-7.pdf