Secretul frumuseții, descifrat: Ce sunt microbiomii și cum vă pot oferi o piele sănătoasă și strălucitoare?
Te întrebi de ce pielea ta refuză să se lumineze și să se limpezească, în ciuda faptului că mănânci sănătos? Și de ce este încă prea grasă sau prea uscată, chiar dacă folosești un ser și o mască? Răspunsul se află în bacterii.
Suntem precondiționați să credem că bacteriile sunt un lucru rău și, prin urmare, suntem într-o căutare perpetuă pentru a ne menține spațiile, corpurile și pielea curate. Cu toate acestea, cercetările moderne indică ceea ce a fost documentat în majoritatea disciplinelor antice de wellness, inclusiv Ayurveda, că frumusețea este o muncă din interior. Iar bacteriile, mucegaiurile, ciupercile – microbiomi – au un rol major în menținerea sănătății și în a ne oferi un ten strălucitor.
Microbiomi: Ce sunt și cum vă ajută ei pielea?
„Suntem ceea ce mâncăm, la propriu. Mențineți organismele gastrointestinale puternice în echilibru, iar pielea dvs. nu va avea altă opțiune decât să strălucească”, spune Pooja Makhija, nutriționist.
„Există aproximativ 10 trilioane de microbiomi care trăiesc în și pe corpul nostru, iar majoritatea dintre ei se află în intestin. Corpul nostru are de 100 de ori mai mult ADN bacterian decât ADN-ul uman, așa că sănătatea intestinului determină felul în care ne simțim și arătăm.
Afecțiunile pielii, cum ar fi acneea, rozaceea și urticaria, arată că interiorul nostru este inflamat”, explică Makhija. Pentru un ten strălucitor, Makhija recomandă reducerea consumului de zahăr, alimente procesate, alimente cu conservanți, aditivi și coloranți, despre care se știe că provoacă inflamații în intestin, scrie Tabu.ro.
Cel mai bun material pe care să-l porți pe caniculă. Te va scoate din încurcătură în zilele toride
De ce a fi prea curat nu este bun pentru acnee
La fel ca intestinul nostru, pielea noastră găzduiește, de asemenea, un întreg habitat sau un ecosistem, un singur centimetru pătrat găzduind un miliard de microbi, de la perna de grăsime adâncă până la celulele epidermice. De fapt, există mai mult de un trilion de bacterii în piele, provenite din aproximativ o mie de specii diferite. Și nu toate sunt rele.
Trebuie să ne gândim la piele ca la un sol fertil: are nevoie de îngrijire și întreținere adecvată, împreună cu pH-ul potrivit pentru a rămâne sănătos și înfloritor. De aceea, produsele care promit eliminarea completă a tuturor bacteriilor pot reprezenta un pericol. Pielea noastră este acidă în mod natural, cu un pH de 4 până la 5,5, creând confort pentru bacteriile benefice. Substanțele chimice alcaline, toxice și produsele care îndepărtează 99,9% dintre germeni perturbă echilibrul natural al pH-ului acid al pielii și perturbă microbiomul pielii. Pe scurt, pielea sănătoasă înseamnă crearea unui mediu sănătos pentru aceste microorganisme.
De ce ingredientele naturale sunt mai bune
Orice perturbări în rutina de îngrijire a pielii și stilul de viață poate perturba ecosistemul pielii. Dacă ceva la fel de simplu precum un duș fierbinte poate face acest lucru, (de aceea majoritatea experților insistă asupra dușurilor cu apă caldă), imaginați-vă că cele mai puternice chimicale îl vor afecta.
Dezinfectanții pentru mâini, demachiante dure, săpunuri, geluri de spălat corporale sau chiar parfumuri pot provoca mai multe daune decât se vede. Conservanții, prin natura lor, sunt meniți să țină bacteriile și ciupercile departe. Îngrijirea pielii încărcată cu conservanți sintetici încurcă și bacteriile bune de pe piele. Și pe termen lung, cu utilizarea continuă, un microbiom al pielii dezechilibrat are ca rezultat agravarea acneei, dermatitei sau psoriazisului.
Probiotice versus prebiotice
Probioticele sunt tulpini speciale de microorganisme utile care se găsesc în alimente precum iaurt, kimchi și chefir. Prebioticele funcționează ca un precursor al probioticelor și le fac mai stabile.
Funcționează grozav în demachiante – eliminați microorganismele rele și lăsați pielea cu microorganisme bune, creând o bază excelentă pentru restul rutinei de îngrijire a pielii. Alimentele cu prebiotice includ usturoiul, ceapa, ovăzul, orzul, tărâțele de grâu, sparanghelul, bananele și semințele de in, precum și o fibră vegetală cunoscută sub numele de inulină, care se găsește în rădăcina de cicoare. Unele dintre aceste extracte de plante sau derivații lor sunt incluse în produsele de îngrijire a pielii (cum ar fi serurile și cremele hidratante), astfel încât să puteți aplica prebiotice pentru a îmbunătăți microbiomul pielii.