Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken anunță întărirea flancului estic al NATO - Mii de soldați americani în Polonia
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi-a reiterat sâmbătă, din Polonia, sprijinul pentru această ţară, principala cale de ieşire pentru sutele de mii de refugiaţi de război care fug din Ucraina după invazia rusă, şi a abordat cu guvernul de la Varşovia chestiunea creşterii securităţii poloneze, transmite EFE.
Blinken, cel mai important diplomat american din administraţia preşedintelui Joe Biden care a vizitat Polonia, s-a întâlnit în oraşul Rzeszow (sud) cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, cu care a căzut de acord cu privire la nevoia întăririi flancului estic al NATO.
Secretarul de stat al SUA a anunţat decizia Washingtonului de a dona ajutoare umanitare în valoare de 2,75 miliarde de dolari pentru refugiaţii din Ucraina şi Polonia, ţară pe care a lăudat-o pentru "leadership-ul şi rapiditatea cu care a răspuns crizei umanitare" declanşate de "invadarea Ucrainei". Blinken a numit Polonia ţară "lider" în această criză, atât pentru sprijinul acordat refugiaţilor, cât şi în sfera defensivă.
"Polonezii ştiu cât este de important să apere libertatea, la fel ca şi americanii, motiv pentru care vom rămâne uniţi în sprijinul pentru Ucraina împotriva unei invazii deliberate, ilegale şi neprovocate", a declarat Blinken pentru presă, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Rau.
Într-o declaraţie separată, Morawiecki a confirmat că temele de discuţie au fost războiul din Ucraina, trimiterea de trupe americane în Polonia şi impunerea de sancţiuni la adresa Rusiei.
"Avem peste 10.000 de militari americani în Polonia şi vom face eforturi pentru a-i primi pe toţi cât mai bine cu putinţă, precum şi echipe militare care să apere spaţiul nostru aerian", a declarat şeful executivului polonez.
În Polonia sunt desfăşuraţi 5.000 de paraşutişti ai Diviziei 82 americane, cărora li se vor alătura în scurt timp un grup de personal administrativ compus din 300 de oameni, precum şi opt avioane de luptă F-35 şi un număr neprecizat de elicoptere de luptă de tip AH-64 Apache. În total, SUA au desfăşurat 12.000 de militari în Europa de Est, cel mai mare contingent mobilizat de la Războiul Rece.
Convergenţa cu secretarul de stat Blinken a fost "foarte bună", a spus Morawiecki, care a reafirmat nevoia ca "toţi aliaţii (occidentali) să vorbească la unison, mai ales astăzi, când securitatea este o prioritate absolută şi este nevoie să se creeze o structură mai solidă în partea estică a Uniunii Europene".
În mai multe rânduri, liderul polonez a făcut referire la "sancţiunile zdrobitoare" împotriva băncilor şi companiilor ruse, căci, "deşi NATO nu se află în război cu Rusia, aceasta este modalitatea în care putem pune capăt războiului şi păstra suveranitatea Ucrainei".
După ce a insistat că, în opinia sa, "Kremlinul trebuie izolat" de comerţul cu gaz cu Europa, Morawiecki a amintit că Polonia "finalizează construcţia gazoductului din Marea Baltică spre Norvegia" şi "obţine mai mult ţiţei din Arabia Saudită" pentru a-şi asigura "surse alternative de furnizare" de energie.
Ministrul de externe polonez a declarat, la rândul său, că Polonia va crea "un centru de documentare a crimelor de război din Ucraina" şi că în acest sens "se bazează pe cooperarea cu SUA". "Pornind de la dureroasele experienţe din trecut, Polonia va cere fără încetare judecarea criminalilor de război", a insistat Rau.
Şeful diplomaţiei poloneze a mai spus că ţara sa, care exercită preşedinţia prin rotaţie a OSCE, a solicitat crearea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din oraşele ucrainene asediate. "Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a provocat o criză umanitară la o scară inimaginabilă", a subliniat el.
În fine, ministrul apărării Mariusz Blaszczak a informat pe pagina sa de social media că cele 250 de tancuri de fabricaţie americană M1 Abrams pe care Polonia le-a cumpărat în octombrie 2021 "vor fi livrate cât mai repede posibil".