Sechelele motorii persistă și după ce utilizatorii de amfetamine renunță la ele. Ce să faci
Droguri precum amfetaminele, ecstasy, sau varianta acestuia din urmă sub formă de pulbere, MDMA, au fost mult timp legate de o varietate de tulburări de mișcare. Asta, în urma unor cercetări întinse pe 30 de ani.
Un nou studiu, publicat de Jurnalul American de Farmacologie, sugerează că efectele consumului se văd mult timp după renunțarea la droguri, foștii utilizatori rămânând cu sechele ale funcțiilor motorii de bază. Cercetarea, citată de Reuters, provoacă frisoane în statele occidentale, deoarece datele analizate arată că cei mai numeroși consumatori erau, la data la care au început să consume drogurile, tineri într-o stare fizică perfectă.
Unul dintre testele făcute de medici au urmărit să afle cum își pot ține brațele în diverse poziții timp de un minut tinerii care consumă sau au consumat în trecut amfetamine, dar și unii fără acest obicei. Cercetătorii au observat că persoanele care au recurs la substațele interzise au un tremurat pronunțat al mâinii după 60 de secunde, ceea ce, la un tânăr sănătos, nu ar trebui să fie o dificutate.
Ce fac amfetaminele, ca și cocaina, de altfel? Cresc nivelul dopaminei, hormonul plăcerii. Medicii cunoșteau deja faptul că stimulentele legale pentru sistemul nervos central, care cresc nivelul dopaminei și sunt prescrise copiilor sau adulților cu sindromul deficitului de atenție, au ca efect secundar tremurul membrelor.
Totodată, mai știau că scăderea dozelor reducea din reacțiile adverse. Asta nu se intampla și în cazul drogurilor. Amfetaminele, ecstasy și MDMA cresc nivelul de dopamină până la situația în care neuronii din creier sunt distruși permanent.
Cercetatorii au testat abilitatile motorii a 20 de utilizatori ai amfetaminelor, 20 de foști utilizatori și 20 de oameni care nu au încercat niciodată aceste substanțe. Participanților li s-a cerut să își țină brațul dominant în zece poziții diferite, uneori cu ochii închiși. În toate cele zece poziții, utilizatorii de droguri au avut un tremor pronunțat.
Totdată, efectul a persistat și la persoanele care nu s-au mai drogat de 18 luni. Potrivit Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie, publicat anul trecut, pe piață se observă o creștere a preferinței tinerilor pentru MDMA, aceasta substanță ajungând pe locul al treilea, după cannabis și cocaină, fiind urmată de amfetamine. Iar în privința consumatorilor, vârsta acestora scade alarmant.