Secetă România. Fără precedent în ultimii 70 de ani: Dunărea a scăzut cu 7 centimetri într-o zi
Autoritățile spun că debitul Dunării a scăzut cu 7 centimetri într-o singură zi, eveniment fără precedent în ultimii 70 de ani. Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) - Filiala Dolj, Veta Păsculescu, a declarat pentru Agerpres că staţiile plutitoare care trag apa de irigaţii din Dunăre nu mai pot funcţiona din cauza nivelului mic al fluviului, care se află la un minus de 101 centimetri, situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani.
"Apele s-au îndepărtat de ţărm, cu toate măsurile luate pentru a draga canalele de aducţiune și nu mai avem apă la prize. La Zimnicea, o parte din vadul Dunării s-a transformat în plajă", a scris pe Facebook ministrul Agriculturii.
Potrivit acestuia, în perimetrele în care s-a irigat, starea de vegetaţie este bună, iar culturile nu sunt afectate.
De altfel, conform prognozei realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) și valabilă până la 30 iulie, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere pe parcursul acestei săptămâni până la valoarea de 1.850 metri cubi pe secundă (mc/s), situându-se de aproape trei ori sub media multianuală a lunii iulie (5.350 mc/s).
În judeţul Dolj, debitul Dunării, la intrarea în ţară, era luni dimineaţa de 1.950 metri cubi pe secundă, cu mult sub media multianuală normală din această perioadă, de 2.500 metri cubi pe secundă.
Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) - Filiala Dolj, Veta Păsculescu, a declarat pentru Agerpres că staţiile plutitoare care trag apa de irigaţii din Dunăre nu mai pot funcţiona din cauza nivelului mic al fluviului, care se află la un minus de 101 centimetri, situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani.
"În partea Nedeia-Măceşu, unde avem staţiile plutitoare care iau apa din Dunăre pentru a putea transmite pe canale către fermieri, Dunărea a scăzut minus 7 centimetri, în ultimele 24 de ore.
Deci noi suntem cu minus 101 centimetri azi, cotă de exploatare, astfel că navele, staţiile acestea de pompare plutitoare, în cazul amenajării Nedeia-Măceşu, nu mai pot să tragă apă din Dunăre. Nu avem ce face.
Mai este apă pe canale, măcar pentru animale şi ce se mai poate iriga zilele acestea, dar apă din Dunăre nu se mai poate trage, pentru că nu mai este debit pe Dunăre. În Dolj, din Dunăre tragem apa pentru irigaţii şi pentru amenajarea Nedeia-Măceşu şi pentru amenajarea Sadova-Corabia, cu staţia de la Dăbuleni.
De 70 de ani nu s-a mai întâmplat aşa ceva, să avem asemenea scădere a Dunării: minus 7 centimetri numai în ultimele 24 de ore", a spus directorul ANIF Dolj.