MENIU

Seceta a făcut ravagii şi a pus frâne serioase creşterii economice

Calculele făcute de autorităţi arată că s-au produs pagube de aproximativ 400 de milioane de euro. De aici, şi creşterea economică sub aşteptări, inflaţia umflată şi leul slăbit.

Dacă la toate acestea adăugăm şi viaţa politică agitată, obţinem ingredientele unui eşec economic, sunt de părere analiştii economici. Nu este, însă totul pierdut, spune Banca Naţională a României, care ne asigură că nivelul de trai nu va scădea.

Creşterea economică din primul semestru al anului a dezamăgit autorităţile şi analiştii, care se aşteptau la un avans mai mare de 5,8%. De asemenea, inflaţia a şocat prin creşterea de 0,86%, de aproximativ patru ori mai mare decât cea înregistrată în prima lună a anului. "Amândoi indicatorii sunt legaţi de seceta de anul acesta care a afectat agricultura, avem o scădere pe trimestrul al II-lea de 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", declară Ionuţ Dumitrescu, analist economic.

Comisia Naţională de Prognoză a estimat că seceta a produs pagube de aproximativ 400 de milioane de euro. Analiştii cred că efectele vor fi scumpiri în lanţ. Primele semne au apărut. Multe produse s-au scumpit, iar patronatele din industria alimentară pregătesc noi creşteri de preţuri. Radu Soviani, analist economic The Money Channel afirmă că "o inflaţie mai mare poate conduce la pretenţii salariale mai mari. Dacă salariile vor creşte, patronii vor creşte preţurile".

Banca Naţională este, însă, convinsă că preţurile nu o vor lua razna şi că rezultatele slabe din prezent sunt conjuncturale.

"Banca Naţională, din calculele pe care şi le-a făcut, crede că se va încadra în ţinta la care se adaugă plus/minus unu(...)Nu credem că vom avea o inflaţie de peste 5%", declară Adrian Vasilescu, consilier BNR.
Mai multe articole despre:
economie BNR creştere secetă