MENIU

Seceta a distrus culturile de grâu: fermierii sunt diserați! Pâinea s-ar putea scumpi

Seceta a distrus culturile de grâu: fermierii sunt diserați! Pâinea s-ar putea scumpi

Canicula care a pus stăpânire pe România mult mai devreme decât în alți ani, provoacă deja pagube uriașe fermierilor. Deși nici nu am intrat în luna lui cuptor, sute de hectare de cereale sunt compromise.

Canicula venita mult mai devreme peste Romania provoacă deja pierderi uriașe fermierilor. Sute de hectare de cereale de pe teritoriul județului Gorj sunt afectate de secetă. Și in Buzau, situația este aceeași. Din păcate meteorologii pentru perioada urmatoare noi fenomene extreme și temperaturi care vor depăși 40 de grade. 

La Gorj, agricultorii se confruntă și vara aceasta cu o secetă severă și temperaturi extrem de ridicate, ce pun în pericol recoltele.

„Pe unele părți probabil care irigă se mai poate face ceva, dar în rest nu văd”. Foarte afectate mai ales porumbul ne-a afectat cu piatră, cu brumă, dacă ne afectează și cu seceta s-a terminat toată munca”, a spus un fermier.

Și la Buzău, situația este la fel. Combinele au încheiat treieratul cu aproape 3 săptămâni mai devreme deoarece spicele sunt uscate și majoritatea fără grâu iar rezervorul de boabe se umple greu. Un fermier din Buzău a obținut doar câteva sute de kilograme la hectar, de 10 ori mai puțin decât ar fi fost normal.

„Foarte slab, câteva boabe... seceta își spune cuvântul. Pentru noi a fost un dezastru”, a spus fermierul Bogdan Cățoi.

Treieratul în Bărăgan se făcea de obicei între sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie. Acum, recoltatul s-a făcut mult mai devreme.

Ce fel de pâine nu-i lipsea lui Ceaușescu de pe masă și de unde era adusă special pentru el, cu avionul. Cum se prepară - VIDEO

Mai multe articole despre:
paine scumpiri grau seceta