Secția specială pentru anchetarea magistraților, explicată de CCR
Secția specială pentru investigarea procurorilor este constituțională fiind vorba de , spun judecătorii CCR în motivarea deciziei luate în urmă cu trei săptămâni cu privire la prima dintre "legile justiției".
Propunerea legislativă de înfiinţare a unei secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor este perfect constituțională, a decis CCR la sfârșitul lunii ianuarie.
Înființarea unor structuri de parchet specializate pe domenii de competență materială (D.N.A. sau D.I.I.C.O.T.) sau personală (Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție) constituie expresia opțiunii legiuitorului, care, în funcție de necesitatea prevenirii și combaterii anumitor fenomene infracționale, decide cu privire la oportunitatea reglementării acestora, explică acum CCR.
"Împrejurarea că, în urma înființării acestei noi structuri cu competențe proprii de investigare, o structură de parchet preexistentă pierde o parte dintre competențele sale legale nu constituie o problemă de constituționalitate. Atâta vreme cât respectiva structură de parchet nu are o consacrare constituțională, fiind înființată și funcționând tot ca rezultat al opțiunii legiuitorului ordinar, aspectele legate de competențele sale rămân în sfera de decizie a legiuitorului", se precizează în motivarea CCR dată marți publicității.
Curtea Constituţională a României (CCR) a admis pe data de 23 ianuarie, patru obiecţii privind Legea 304/2004 referitoare la organizarea judiciară. Acum, judecătorii CCR au făcut publică motivarea acestei decizii, care este așteptată de Comisia pentru legile justiției, pentru a pune în acord textul legii cu cerințele Curții Constituționale.
MOTIVAREA CCR cu privire la organizarea judiciară poate fi consultată AICI
Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, care are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.