MENIU

Sebastian Burduja, despre plafonarea facturilor la energie: „Guvernul va continua să protejeze românii vulnerabili”

Sebastian Burduja, despre plafonarea facturilor la energie: „Guvernul va continua să protejeze românii vulnerabili”

Într-o intervenție la emisiunea „Culisele Statului Paralel”, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre continuarea măsurilor de sprijin pentru românii care întâmpină dificultăți în acoperirea costurilor cu facturile la energie electrică și gaze naturale. Oficialul a subliniat că Guvernul își asumă protejarea persoanelor vulnerabile și că, în mod clar, o schemă de sprijin va continua să existe și după martie 2025.

„Așa cum am discutat și cum am convenit, Guvernul garantează că românii care au probleme în a-și plăti facturile la energie vor fi protejați. O schemă de sprijin va exista cu siguranță”, a declarat Burduja, adăugând că executivul este în aliniere cu direcția europeană și cu măsurile similare adoptate de alte state din Uniunea Europeană.

Ministrul a reamintit că, începând cu debutul crizei energetice, Guvernul a implementat măsuri de plafonare a prețurilor, în funcție de nivelul consumului. În prezent, consumatorii care folosesc sub 100 kWh lunar plătesc un preț plafonat de 0,68 lei/kWh, în timp ce cei care depășesc acest consum achită maximum 1,3 lei/kWh.

„În ultimele luni, mulți furnizori au oferit prețuri semnificativ mai mici decât aceste plafoane maxime. Totuși, consider că ar fi mai corect să subvenționăm în funcție de venitul fiecărei gospodării”, a explicat Burduja, atrăgând atenția asupra unui nou mod de a gestiona sprijinul guvernamental, mai echitabil.

Ministrul a oferit un exemplu concret pentru a sublinia necesitatea acestei abordări diferențiate: „Nu este normal ca o persoană care are mai multe apartamente neocupate să primească același sprijin ca o familie cu trei copii, care face eforturi să se încadreze la un consum sub 100 kWh pe lună”.

Mai multe articole despre:
facturi energie burduja