MENIU

Se scumpește BEREA. Decizia a fost luată în ședința de guvern. Există și o veste "bună"

Acciza ar urma să crească treptat în următorii doi ani

Berea, cea mai populară băutură alcoolică a românilor, se va scumpi, ca urmare a majorării accizei. „Vestea bună" anunțată de premierul Marcel Ciolacu este că va fi o creștere graduală a accizelor, față de un alt mod de calcul care există în prezent.

„Până acum, nivelul accizelor la bere se actualiza la 1 ianuarie cu inflaţia pe ultimele 12 luni, calculată în septembrie anul anterior”, a spus premierul, potrivit Mediafax.

În context, Marcel Ciolacu a anunțat propunerea unui alt model de calcul, „de fapt unul cerut de industrie: un calendar de creștere graduală a accizelor la bere pentru o mai bună predictibilitate”.

Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, în prezent accizele la bere sunt următoarele:

  • 4,62 lei/hl 1 grad Plato;
  • 2,54 lei/hl 1 grad Plato pt. bere produsa de micii producători independenți cu o producție anuală ce nu depășeste 200 mii hl.

Există și o metodologie de calcul a accizelor pentru produsele din această grupă.

Acciza la bere va crește gradual după următorul tabel, potrivit unei anexe dintr-o OUG, obținute de Alba24.

Un grad Plato reprezintă un procent de zaharuri dizolvate în lichid. De exemplu, un must de bere cu 12° Plato conține aproximativ 12 grame de zaharuri dizolvate la fiecare 100 de grame de lichid.

Potrivit Asociației Spirits România, organizație patronală ce reunește principalii importatori și producători de băuturi alcoolice din România, acciza va crește, de la 1 ianuarie, cu până la 50%, iar măsură ce va avea efecte catastrofale pentru consumatori, industrie și economia României în general.

 
Mai multe articole despre:
bere scumpire acciza cat costa treptat