Se schimbă vremurile. Țara unde ieși la pensie la 80 de ani!
Vârsta de pensionare a japonezilor ar putea creşte până la 80 de ani. Japonezii vor putea să se pensioneze în continuare între 60 şi 70 de ani, având posibilitatea să lucreze şi după această vârstă, ceea ce va duce la o pensie mai mare.
Confruntată cu o gravă lipsă de mână de lucru, Japonia a decis sa permită lucrătorilor săi să lucreze până la 80 de ani, potrivit Le Soir. Guvernul analizează posibilitatea de a ridica vârsta de pensionare la peste 70 de ani, de la 65 de ani.
Speranţa de viaţă din Japonia este de 81 de ani pentru bărbaţi şi 87 pentru femei, iar în câţiva ani ar putea creşte cu doi, trei ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează durata de sănătate a ţării - numărul de ani în care oamenii rămân sănătoşi – ca fiind de 74,9 ani, fiind şi cea mai lungă din lume, potrivit Nikkei Asia Review.
Doctorii japonezi au propus anul trecut redefinirea categoriei de "cetăţeni seniori", pentru a include persoane de peste 75 de ani, conform The Guardian. Vârsta de pensionare de 65 de ani trebuie adaptată în funcţie de speranţa de viaţă şi de sănătate a japonezilor, astfel încât atitudinea social referitoare la vârstă să fie schimbată.
Fostul preşedinte al Asociaţiei de Geriardie din Japonia, Dr Yasuyoshi Ouchi, spune că propunerea nu are menirea de a acorda acoperire politică pentru creşterea vârstei de pensionare. În schimb, oamenii în vârstă de 60 de ani trebuie să aibă mai multă flexibilitate pentru a-şi continua munca sau pentru a face voluntariat pentru comunitate, dacă asta îşi doresc să facă.
"Cei care se simt sănătoşi când ajung la 60 sau 65 de ani sunt obligaţi să se pensioneze, iar asta înseamnă că cei care sunt obişnuiţi să acorde suportul lor altora, devin cei care au nevoie de suport.", a afirmat Ouchi la Centrul de Presă Străină din Japonia, marţi. "Noi credem că genul acesta de tratament este expirat".
Conform propunerii, oamenii cu vârste între 65 şi 74 de ani vor fi clasificaţi ca fiind “pre-bătrâni”, cei care au trecut de 75 de ani vor fi clasificaţi ca fiind “bătrâni”, iar cei de peste 90 devin “super bătrâni”.
Japonia are de mult probleme cu provocările demografice, în condiţiile în care populaţia bătrână este din ce în ce mai mare, potrivit Capital. Proporţiile populaţiei de peste 65 de ani sunt preconizate că vor creşte de la 27% la 38% până în 2065.
Ouchi a afirmat că vărsta populaţiei japoneze a fost văzută dintr-un unghi negativ, însă el vede un viitor vibrant în care oamenii mai bătrâni vor fi împuterniciţi să contribuie la societate, dacă aceştia încă au dorinţa şi abilitatea să o facă.