Se schimbă legea după tragedia din "blocul morții" de la Timișoara
Primele măsuri după tragedia de la Timișoara. Firmele care fac dezinsecții și deratizări vor avea nevoie de un certificat prin care să-și asume respectarea tuturor normelor de igienă și sănătate.
Cel puțin asta își doresc reprezentanții Ministerului Sănătății care au inițiat un proiect de act normativ. Între timp, firmele care desfășoară astfel de activități sunt verificate la sânge.
Între timp, o echipă de la Ministerului Apărării merge la Timişoara, pentru a face verificări suplimentare, cu echipamente specializate, în blocurile în care s-a făcut dezinsecţie şi deratizare cu o substanţă toxică.
Conducerea Poliţiei Timiş a anunţat în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care a avut loc miercuri seara că o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) va sosi joi dimineaţa la Timişoara, pentru a efectua verificări suplimentare cu echipamente specializate în locaţiile în care s-a identificat prezenţa substanţei toxice.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş au informat că verificările efectuate la locaţiile din Timişoara în care a avut loc deratizarea care a dus la decesul a trei persoane şi la internarea altor zeci nu indică prezenţa unor substanţe toxice în spaţiile respective, a anunţat purtătorul de cuvânt al ISU Timiş, Elena Megherea.
Structurile implicate în gestionarea acestei situaţii de urgenţă au desfăşurat următoarele acţiuni: Ministerul Sănătăţii a dispus, prin echipa de control trimisă la Timişoara, ca DSP Timiş să intre în imobilele afectate de folosirea insecticidului identificat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş şi să determine gradul de poluare şi radioactivitate al aerului din încăperi.
ISU Timiş a asigurat sprijinul specialiştilor Ministerului Sănătăţii şi DSP cu două echipaje CBRN pentru detecţia substanţelor toxice şi un echipaj SMURD şi monitorizează în continuare situaţia persoanelor evacuate, oferindu-le acestora sprijin prin cazare.
IPJ Timiş continuă activitatea de cercetare penală pentru lămurirea şi elucidarea tuturor aspectelor referitoare la dosarul penal deschis în cauză.
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi asigură paza bunurilor şi restricţionează accesul în locaţii.
Substanța folosită de firma de deratizare era legală, dar nu putea fi utilizată decât în zone nelocuite, a anunțat, ieri, Ministerul Sănătîății. Timp de trei zile, locatarii din blocul groazei au sunat de zeci de ori la 112 pentru că se simțeau rău! Ieri, încă patru copii au ajuns la spital, iar trei dintre ei au rămas internați.
O echipă de control de la Ministerul Sănătății a ajuns ieri la Timișoara și a anunțat că substanța folosită la deratizare în blocul în care doi copii și o femeie au murit era una legală. Utilizarea ei, însă, era strict interzisă în spații de locuit.
Inspecția Sanitară de Stat arată cu degetul spre Direcția Sanitar Veterinară Timiș în cazul acestei tragedii. Instituția se ocupă de autorizarea și controlul firmelor care fac deratizare. Iar DSV nu a făcut un astfel de control, spune directorul Inspecției Sanitare de Stat, Mioara Comana.
Un copil de 3 ani, un bebeluş de 9 zile şi mama acestuia au murit, după ce în blocul în care locuiau s-a făcut o dezinsecţie.
Procurorii au stabilit că suspectul este reprezentant al unei societăţi care a făcut deratizarea, care a folosit un insecticid denumit „Delicia - GASTOXIN”, ce are în compoziţie fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare. Patronul societăţii a fost reţinut pentru vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă şi trafic de produse sau substanţe toxice.