Se reiau negocierile pentru Brexit. Ce se întâmplă cu românii din UK
O nouă sesiune de negocieri se deschide luni la Bruxelles într-o atmosferă tensionată, între britanici nerăbdători să discute despre viitoarele acorduri comerciale cu UE și europeni dorind să se concentreze mai întâi asupra despărțirii lor, scrie AFP.
Această a treia rundă, care se va încheia joi, va fi lansată în cursul după-amiezii la sediul Comisiei Europene de negociatorul-șef pentru Brexit al UE, francezul Michel Barnier, și omologul său britanic, David Davis.
Discuțiile nu se anunță sub cele mai bune auspicii, după ce europenii au criticat "lipsa de substanță" a poziției britanicilor care, la rândul lor, au invitat UE "să nu piardă vremea".
Cele 27 de țări care vor rămâne în UE au stabilit trei priorități absolute: costul ieșirii din UE, situația cetățenilor europeni din Regatul Unit după Brexit și viitorul graniței dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, potrivit Agerpres.
Cu prilejul acestei sesiuni, nu este așteptat "niciun avans", potrivit negociatorilor europeni, al căror obiectiv este să ajungă rapid la un acord cu Londra asupra metodei de calcul, fără să discute imediat despre cifre.
Din martie 2019 românii nu vor mai putea circulă liber în Marea Britanie. O spune răspicat guvernul de la Londra, care susține că libera circulație pentru cetățenii Uniunii Europene se va termina după ce Brexit-ul intră în vigoare. Deocamdată, nu este clar ce sistem de control va fi implementat, dar una dintre opțiuni este cea a vizelor.
Odată cu ieșirea din Uniunea Europeană, în martie 2019, cetătenii celor 27 de state membrenu vor mai putea intra liber în Regatul Unit. Precizările au fost făcute de un purtător de cuvânt al premierului pentru a calma spiritele în interiorul guvernului. Asta dupa ce mai mulți miniștri au pledat pentru o perioadă de tranziție după Brexit, adică prelungirea liberei circulații dincolo de primăvara anului 2019.
Potrivit unor estimări neoficiale, în Regatul Unit trăiesc peste 300.000 de români.