MENIU

Se poate și mai rău: Cel mai fierbinte loc de pe planetă, unde temperatura atinge și 80 de grade vara

Cel mai fierbinte loc de pe planetă

Din intenția de a detecta cel mai fierbinte loc de pe planetă, satelitul Aqua al NASA a realizat recent măsurători ale temperaturilor de pe suprafața Pământului. Astfel, cele mai ridicate temperaturi au fost înregistrate până în prezent în Deșertul Lut din Iran și Deșertul Sonora din Mexic. 

Conform informațiilor oferite de NASA, Deșertul Lut ar fi cel mai fierbinte loc din lume, cu o temperatură de suprafață înregistrată de 80,8 °C în anul 2021.

Deșertul Lut se află în sud-estul Iranului și, în ciuda condițiilor extreme de ariditate, a atras atenția oamenilor de știință din întreaga lume în ultimii ani. În timpul verii, temperatura din regiune poate depăși 60 °C și este posibil ca această temperatură să crească în următorii ani.

Există multe teorii care încearcă să explice fenomenul căldurii extreme din această regiune. Conform oamenilor de știință, ariditatea Deșertului Lut are origini cu milioane de ani în urmă, când activitatea tectonică a crescut temperatura apei și a ridicat fundul mării, transformând regiunea într-un deșert uscat. În timp, regiunea a devenit mai aridă și a rămas astfel până în prezent.

Aceste condiții au creat condițiile perfecte pentru ca această regiune să fie cea mai fierbinte din lume. Regiunea de platou cunoscută sub numele de Gandom Beryan este cel mai fierbinte loc din Deșertul Lut, acoperit fiind cu roci vulcanice negre care absorb mai multă căldură.

De asemenea, multe legende locale explică originea acestei numiri. Conform uneia dintre ele, o încărcătură de grâu a fost lăsată în deșert timp de câteva zile și a ars total, iată și de unde a venit numele „grâu prăjit”.

Valea Morții din SUA, a doua regiune de pe planetă cu cele mai mari temperaturi

Un alt loc cu temperaturi extreme este Valea Morții, situată în statul California, SUA. Regiunea aridă și fierbinte, care se află în Parcul Național Death Valley, este cunoscută pentru temperaturile sale extreme și a devenit un punct de atracție pentru oamenii de știință și pasionații de climatologie.

Conform Organizației Meteorologice Mondiale, Valea Morții a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istorie: 56,7 °C în anul 1913. Cu toate acestea, recordul înregistrat în Valea Morții este acceptat doar de către o parte dintre meteorologi, deoarece temperatura a fost măsurată folosind metoda clasică, pe când recordul de 80,8 °C din deșerturile Lut și Sonora se bazează pe informații obținute din satelit.

Datele colectate de satelitul Aqua sunt de o importanță capitală pentru cercetătorii din domeniul meteorologiei, care încearcă să înțeleagă mai bine evoluția climei și schimbările climatice la nivel global. Conform experților, schimbările climatice, în special creșterea temperaturilor, pot avea un impact major asupra vieții și dezvoltării umane în viitorul apropiat.
 
Aberația prețurilor din Mamaia: Închirierea unui șezlong a ajuns să coste cât unul nou din magazin