MENIU

Se mănâncă sau nu peşte de Buna Vestire? Răspunsul unui preot

Se mănâncă sau nu peşte de Buna Vestire? Răspunsul unui preot 

Credincioşii care ţin post au, duminică, dezlegare la peşte. Preoţii spun că sărbătoarea Bunei Vestiri, cinstită în fiecare an pe 25 martie, este considerată un praznic împărătesc, motiv pentru care se mănâncă peşte. 

În Biserica ortodoxă există zile de post în care s-a rânduit de către Sfinţii Părinţi să se facă dezlegare la peşte. Conform sfaturiortodoxe.ro, dezlegarea, adică permisiunea de a trece peste anumite prescripţii, voia de a face ceva, înseamnă consumarea mâncărurilor de post, plus untdelemn, vin şi peşte, însă oprirea de la hrana cu carne, brânză, lapte şi ouă.

Preotul Paul Tudorache, preot paroh la biserica "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Călăraşi, spune că pe 25 martie se consumă peşte, deoarece sărbătoarea este considerat un praznic împărătesc. „Toţi cei care au ţinut post au dezlegare să mănânce peşte. Este un fel de răsfăţ pentru a marca această mare sărbătoare cu bucurie în suflet şi cu belşug pe masă. Bucuria pe care o trăim participând la slujbă se reflectă apoi în bucuria de a sta la masă“, explică părintele Tudorache.

Tradiţia creştină spune că se mănâncă peşte deoarece este alimentul pe care Iisus Mântuitorul l-a mâncat. "După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat. Peştele are o simbolistică aparte în lumea creştină. În tradiţia bisericii, în primul secol, atunci când creştinii erau prigoniţi, ei puneau simbolul peştelui pe case sau porţi pentru a se recunoaşte unii pe alţii”, spune părintele Tudorache.

De altfel, peştele este văzut ca o vietate care nu se vaită, nu scoate niciun sunet, precum păsările sau animalele a căror carne o consumăm în mod obişnuit. Peştele este considerat a fi sfânt. Nu se mănâncă ouă, carne şi brânză Postul Mare, care se mai numeşte şi postul patruzecimii, Păresimile, Postul Paştilor, este rânduit pentru curăţirea sufletului prin ajunare, rugăciune, milostenie, spovedanie şi împărtăşirea cu Sfintele Taine.

Sursa