MENIU

Se mai poate cumpăra vechime în muncă după recalcularea pensiilor? Anunțul făcut de o casă județeană

Cumpărarea vechimii ar aduce bani în plus la pensie, dar este foarte costisitoare

Intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor și modificările survenite ca urmare a recalculării au provocat confuzie în privința posibilității de mai cumpăra vechime în muncă, cu scopul completării sau majorării stagiului de contributivitate.

Directoarea Casei Județene de Pensii Iași a explicat că, în continuare, se poate cumpăra vechime în muncă pentru pensie chiar și după 1 septembrie 2024, pentru o perioadă de maximum 6 ani, potrivit Ziarul de Iași.

Totuși, pentru a putea plăti în rate, persoanele trebuie să încheie contractul de asigurări sociale până la sfârșitul acestei luni. După această dată, plata în rate nu va mai fi posibilă, iar suma va trebui achitată integral până la 31 decembrie 2024. Contribuția pentru vechimea în muncă se calculează aplicând cota de 25% la salariul minim brut garantat în plată, suma de plată fiind de 925 lei pentru fiecare lună.

 

Asta înseamnă că persoanele care nu au ieșit încă la pensie și au avut perioade în trecut în care nu au contribuit la pensie, fie pentru că nu au lucrat, fie nu s-au plătit contribuțiile de asigurări sociale (CAS), pot plăti acum pentru acele perioade, dar doar pentru ultimii 6 ani dinaintea momentului în care fac această plată.