MENIU

Se întorc pompierii români care au luptat cu iadul incendiilor din Grecia. Aceștia vor fi primiți cu festivități

Pompierii români se întorc din Grecia. Foto/IGSU

Pompierii români care au mers să stingă incendii în Grecia se întorc luni, 16 august, în țară. Ei au trecut granița în Bulgaria, duminică seara, iar împreună cu militarii români sunt și cei 25 de pompieri din Republica Moldova. or fi primiți într-un cadru festiv pe Platoul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției de la Ciolpani. La eveniment vor participa prim-ministrul României, Florin Cîțu, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și secretarul de stat, Raed Arafat. Festivitatea ar urma să aibă loc în jurul orei 15.30.

„Acum câteva minute (duminică seara n.r.), colegii noștri pompieri au trecut granița elenă și au intrat în Bulgaria. Mâine (luni n.r.)dimineața urmează să intre în țară.

Începând cu ziua de azi (duminică n.r.), echipele de intervenție din alte țări, venite în sprijinul pompierilor eleni prin Mecanismul de Protecție Civilă Europeană, au fost demobilizate, situația fiind sub control




Mulțumim populației, autorităților și pompierilor eleni pentru modul în care au primit colegii noștri și pentru sprijinul acordat pe durata misiunii acestora pe teritoriul Greciei. Totodată, mulțumiri și colegilor din cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă pentru sprijinul și colaborarea.

Împreună cu pompierii noștri au trecut granița și cei 25 de pompieri din Republica Moldova cu utilajele lor”, a anunțat, duminică seara, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență pe pagina sa de Facebook.

Statul român urma să trimită în Grecia 112 pompieri, 23 de autospeciale, un centru de comandă şi patru containere multirisc cu echipamente. În final au ajuns 108, pentru că nu a mai fost nevoie și de tabăra mobilă, cazarea fiind asigrată de statul elen.

Republica Moldova a trimis, luni dimineața, 9 august, 25 de pompieri și patru autospeciale pentru a lupta cu incendiile devastatoare din Grecia, alăturându-se, astfel țărilor dau o mână de ajutor. Aceștia se află pentru prima data într-o misiune externă de acest fel.