MENIU

Se fac pași pentru înființarea primei bănci de plasmă din România: Două echipamente de plasmafereză, instalate la Spitalul Gerota din Capitală

Se fac pași pentru înființarea primei bănci de plasmă din România: Două echipamente de plasmafereză, instalate la Spitalul Gerota din Capitală

Primele două echipamente de plasmafereză au fost instalate la Spitalul Dimitrie Gerota din Capitală, acesta fiind primul pas către înființarea primei bănci de plasmă din România, relatează HotNews.ro.

"Am instalat cele două echipamente la Spitalul Dimitrie Gerota, donatorii de plasmă convalescentă din București au acum la dispoziție 5 echipamente de plasmafereză. Tot în această perioadă a fost instalat al doilea echipament la Pitești și primul echipament la Zalău, iar în curând vor fi instalate alte echipamente de plasmafereză și la Cluj-Napoca, Buzău și Drobeta-Turnu Severin.

Astfel, ajungem la 26 echipamente de plasmafereză instalate gratuit în toată țara, pentru a crește colectarea de plasmă convalescentă! Și nu ne vom opri!", a anunțat Florin Hozoc, CEO-uln, firmei care a donat statului român singurele aparate de plasmafereză din țară și care a făcut, astfel, posibilă recoltarea plasmei de la pacienți vindecați de coronavirus.

Potrivit ultimelor informații făcute publice la finalul lunii noiembrie, peste 600 de români bolnavi de COVID-19 au fost salvați cu ajutorul plasmei convalescente donate de pacienții vindecați în ultimele șapte luni de când România a autorizat colectarea și administrarea de plasmă convalescenentă pentru pacienții COVID.

Vorbim despre aproximativ 4.000 de români care au donat în această perioadă peste 6.500 de doze de plasmă convalescentă, din care peste 3.000 de doze au fost deja administrate ca tratament experimental anti-COVID.

De asemenea, peste 1.500 de doze sunt în procedură de validare, în timp ce aproximativ 2.000 de doze de plasmă au fost rebutate, pentru diverse neconformități.

Administrarea la timp a acestei terapii a condus la o rată de deces foarte scăzută (între 4 și 15%) în cele mai multe dintre țările care folosesc cu succes plasma convalescentă (SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Austria, Spania, Italia, etc.).
 
Donarea de plasmă se face prin două metode: plasmafereză și donare standard (sânge total) din care se extrage apoi plasma.

Colectarea de plasmă se face, teoretic, în 18 centre de transfuzie din România - toate dotate cu aparate de plasmafereză (recoltare de plasmă). 
Mai multe articole despre:
plasma coronavirus