MENIU

Fabrica-simbol Munplast, din Drumul Taberei, PUSĂ LA PĂMÂNT! Pe locul ei, RECHINII IMOBILIARI vor ridica blocuri

Fabrica de mase plastice Munplast / Captură video

Munplast, una din cele mai vechi fabrici din cartierul bucureștean Drumul Taberei, cea care producea mase plastice de o jumătate de secol, a intrat în demolare în urmă cu câteva zile! Fabrica a fost pusă la pământ de investitorii străini bucată cu bucată de-a lungul anilor, dar acum se demolează cel mai mare corp al fabricii. În locul ei urmează să se construiască un bloc de 10 etaje pentru care investitorul nu a primit încă aprobare de construire.

Întreprinderea este cunoscută drept „fabrica de nasturi” și face parte dintr-un grup de 3 întreprinderi construite pe fosta stradă Compozitorilor, actualul Bulevard 1 Mai.

Munplast și Siderma, producătoare de piele sintetică și produse conexe, și Tricodava, care producea articole textile, erau singurele din Drumul Taberei, cartier cunoscut ca fiind cel mai puțin industrializat și, astfel, cel mai puțin poluat din Capitală.

Munplast este un simbol al unei perioade în care strada Compozitorilor era o mică șosea slab circulată de vehicule. Ridicarea hipermarketurilor a transformat însă zona într-un loc circulat și foarte zgomotos.

Fabrica avea în anii de glorie o cifră de afaceri anuală în jurul a 6 milioane de euro și era mereu pe profit.

Proprietarii au vândut activele în 2013, iar o parte din societate, mai exact imensa hală de producție, a fost cumpărată atunci de un grup ce cehi care în 2014 avea să demoleze hala și să construiască pe terenul eliberat un supermarket care există și în prezent.

Acum, clădirea, activele și terenul de aproape 6.000 de metri pătrați au fost cumpărate de afaceristul de origine iordaniană Moh’d Moh’d și de vărul său. Ei vor să ridice în locul fostei fabrici mai multe blocuri, cu un total de aproape 300 de apartamente. La parterul acestora, ar urma să se construiască spații comerciale.

Mișcarea imobiliară a iordanienilor nu este prima. În urmă cu patru ani, unul dintre ei a cumpărat și terenul eliberat prin demolarea vechii fabrici de confecții textile Tricodava și a ridicat anul trecut Complexul Rezidențial Moghioroș Park, care conține 11 blocuri de locuințe a câte 11 etaje, dar și un centru comercial.