MENIU

Se dă startul la campania de vaccinare antiCovid în Marea Britanie! Cine va avea prioritate

Se dă startul la vaccinarea antiCovid în Marea Britanie! Cine va avea prioritate

Regatul Unital al Marii Britanii va administra mâine, 8 decembrie, primele doze ale vaccinului produs de companiile americane Pfizer/BioNTech. Prioritate la vaccinare vor avea lucrătorii medicali din prima linie, personalul din azilurile de bătrâni şi persoanele cu vârste de peste 80 de ani, scrie CNBC, preluată de Mediafax.

Prim-ministrul Boris Johnson a numit procesul de vaccinare „unul dintre cele mai mari eforturi logistice” cu care s-a confruntat vreodată Marea Britanie. 

Ziarele din Regat au descris evenimentul drept „V Day” şi „Vaxit” (trimitere la „Brexit” – un alt subiect fierbinte din ultimele zile). Anterior, Matt Hancock – Secretarul de Stat pentru Sănătate Publică – a declarat că „următoarele săptămâni reprezintă un moment istoric pe măsură ce începem vaccinarea împotriva coronavirusului”.

Marea Britanie înregistrează al treilea cel mai mare număr de infecţii din Europa, după Franţa şi Italia, cu peste 1,7 milioane de cazuri şi peste 61.000 de decese cauzate de COVID-19.

În ceea ce privește campania de vaccinare împotriva COVID-19, lucrurile s-au derulat foarte repede. Marea Britanie a aprobat noul vaccin al companiei americane Pfizer/BioNTech la începutul acestei luni, devenit, practic, prima țară din lume care aprobă vaccinul antiCovid. 

În aceeași zi în care a fost aprobat vaccinul a fost vehiculată și data la care ar urma să înceapă campania de imunizare, calendarul fiind respectat cu strictețe până în prezent.

Anterior aprobării vacinului antiCovid, premierul britanic Boris Johnson l-a numit pe Nadhim Zahawi ministru responsabil cu campania de vaccinare împotriva COVID-19.

Regatul Unit a comandat 40 de milioane de doze din vaccinul Pfizer/BioNTech, care, potrivit ultimelor rezultate ale testelor clinice, are o eficacitate de 95% în prevenirea îmbolnăvirii cu Covid-19.

Totodată, guvernul Boris Johnson a cerut MHRA să evalueze și vaccinul AstraZeneca/Oxford pentru o posibilă campanie de inoculare și cu acesta. Britanicii și-au asigurat 100 de milioane de doze din acesta și și-au propus să înceapă administrarea înainte de Crăciun.

 

 

Mai multe articole despre:
vaccin covid marea britanie vaccin