MENIU

Scrisoarea unui englez pentru români: "Nu înţeleg de ce se construiesc biserici noi şi nicio şcoală"

<p>Copil cu dizabilităţi, discriminat la şcoală. O &icirc;nvăţătoare este acuzată că a jignit o fată de 8 ani</p>

Un englez a cărui fiică a studiat vreme de opt ani la o şcoală din România, a făcut o "radiografie" a sistemului de învăţământ din ţara noastră.

Paul Brazier i-a transmis o scrisoare lui Andrei Eduard Burghelia, elevul constănţean care a criticat recent programa şcolară şi modul în care profesorii înţeleg să predea materia obligatorie pentru examenul de Bacalaureat.

Englezul povesteşte că fiica lui a studiat în România timp de opt ani, dar că a fost nevoită să se întoarcă în Marea Britanie, pentru că "aici nimic nu are sens".

Mesajul unui elev de liceu, înainte de BAC: "Sunt spălat pe creier. Am lasat şcoala să mă tâmpească"

"Am o fiică de 17 ani şi în ultimii opt ani a studiat în România. Pentru că aici nimic nu are sens, în septembrie anul trecut a trebuit să o mut înapoi în UK pentru a-şi termina studiile până nu e prea târziu. Acum este fericită şi simte că invaţă ceva practic, de ajutor în viaţă. Da, profesorii chiar tratează elevii cu respect", a scris el.

"Soluţia finală stă în mâinile Guvernului, profesorii ar trebui să muncească mai mult, resursele ar trebui direcţionate către şcoli şi curriculum-ul trebuie înnoit. (...) Profesorii care intimidează, jignesc şi acceptă cadouri ar trebui să fie concediaţi. Profesorii răi trebuie raportaţi fără ca acest lucru să aibă repercursiuni asupra copilului. (...) Nu înţeleg de ce văd că se construiesc biserici noi peste tot, dar nu îmi amintesc să fi văzut că se construieşte o şcoală nouă, modernă. (...) ROmânia are profesori minunaţi, capabili să ofere educaţie modernă, dar sunt înconjuraţi de un sistem şcolar şi idei învechite", a adăugat el.

În final, Brazier a sugerat că o soluţie ar fi o manifestaţie a tinerilor, prin care să "arate Guvernului cât de nemulţumiţi sunt de actualul sistem şcolar".

Zilele trecute, mesajul publicat pe Facebook de Andrei Eduard Burghelia, elev la Liceului Tehnologic "Virgil Madgearu" din Constanţa, care se pregăteşte să susţină anul acesta examenul de Bacalaureat, a devenit viral.

În textul publicat pe reţeaua de socializare, adolescentul a criticat aspru programa şcolară şi modul în care profesorii înţeleg să-i pregătească pe elevi pentru "examenul maturităţii". Tânărul povesteşte cum el şi colegii lui sunt nevoiţi să memoreze "munți de informații inutile" şi spune că la cursuri se "plictiseşte teribil" pentru că nu e încurajat să gândească critic, să fie creativ sau să lucreze în echipă.