MENIU

Apel către ambasadorul SUA la București, Hans Klemm

Mai multe organizații au trimis o scrisoare deschisă ambasadorului Hans Klemm prin care îi atrag atenția că scrisoarea semnată de președintele Senatului și de președintele Camerei Deputaților nu reprezintă poziția Parlamentului României, în ciuda afirmațiilor din scrisoare. „Noi, ca cetățeni onești ai României, vă rugăm să luați act și să transmiteți Departamentului de Stat al SUA poziția noastră”, se arată în scrisoare.

Mai multe organizații neguvernamentale și grupurile civice semnatare atrag atenția că scrisoarea semnată de Călin Popescu Tăriceanu și de Liviu Dragnea nu reprezintă poziția Parlamentului României, în ciuda afirmațiilor din scrisoare.

Redăm scrisoarea integral: 

Domnule Ambasador,

Pe 28 noiembrie 2017, Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului României, și Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților, au adresat un mesaj Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii (https://goo.gl/q5QqGm), ca răspuns la poziția exprimată de Departamentul de Stat în legătură cu proiectul de modificare a legilor justiției, aflat în dezbatere în Parlamentul României.

Organizațiile neguvernamentale și grupurile civice semnatare atrag atenția că scrisoarea semnată de cei doi nu reprezintă poziția Parlamentului României, în ciuda afirmațiilor din scrisoare. Poporul român este deținătorul suveranității naționale, iar suveranitatea se exprimă prin organele sale reprezentative sau prin alte modalități (referendum). Cu toate acestea, plenul Parlamentului României nu a fost consultat și nici nu a existat un vot în legătură cu conținutul scrisorii. Scrisoarea este un demers personal al președinților celor două camere ale Parlamentului, prin care aceștia își exprimă opinia critică în legătură cu lupta anticorupție din România, încălcând în același timp art. 2 alin. 2 din Constituția României care prevede că „Niciun grup și nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu”.  

Reamintim că domnul Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților, este condamnat penal la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (în legătură cu fapte de fraudă electorală) și este inculpat în alte două dosare de corupție pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la fals intelectual, respectiv constituire de grup infracțional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul. De asemenea, domnul Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului, este inculpat într-un dosar de corupție pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. 

Considerăm că, prin scrisoarea amintită, cei doi politicieni au folosit instituția Parlamentului pentru a-și exprima propriile opinii și interese, fără a consulta plenul Parlamentului și fără a ține seama de interesele și dorința noastră de a trăi într-o țară democratică în care legea este egală pentru toți. Românii au demonstrat pe tot parcursul anului 2017 că își doresc o țară democratică în care justiția să fie independentă și liberă să lupte împotriva corupției. Anul acesta, în februarie, 600.000 de oameni au ieșit spontan în stradă pentru a apăra principiile statului de drept, într-o mișcare civică fără precedent de la Revoluția din 1989. Iar protestele de apărare a justiției și de respingere a modificărilor propuse de coaliția de guvernare au cea mai largă susținere atât în rândul societății civile, cât și al magistraților (peste 65% dintre magistrații români au semnat un memorandum împotriva modificărilor), partidelor de opoziție și unor mari confederații sindicale. Aceste voci puternice nu sunt reprezentate de poziția domnilor Dragnea și Tăriceanu. 

Subliniem că România este un membru loial al NATO și un partener de încredere al SUA, iar problemele și interesele penale ale unor lideri politici, cu tendințe autoritariste, nu au cum să fie tolerate într-un club select al libertății, statului de drept și democrației, așa cum sunt NATO sau Uniunea Europeană. În acest sens, vă mulțumim pentru poziția clar exprimată în sprijinul luptei anticorupție și statului de drept.

Noi, ca cetățeni onești ai României, vă rugăm să luați act și să transmiteți Departamentului de Stat al SUA poziția noastră, exprimată prin această scrisoare. Mesajul celor doi politicieni nu reprezintă poziția Parlamentului României sau a poporului român, ci exprimă exclusiv interese personale ale câtorva politicieni trimiși în judecată pentru corupție, deci direct interesați să modifice legile justiției după propriile nevoi”, se arată în scrisoare.