MENIU

Scriitorul Gabriel Garcia Marquez a fost externat

<p><strong>GABRIEL GARCIA MARQUEZ</strong> </p>

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 1982, care a fost spitalizat în Mexic, pe 31 martie, din cauza unei infecţii pulmonare şi urinare, a fost externat marţi, informează contactmusic.com.

Gabriel Garcia Marquez, în vârstă de 87 de ani, a fost spitalizat din cauza deshidratării şi a unei infecţii pulmonare şi a căilor urinare la Institutul Naţional de Nutriţie şi Ştiinţe Medicale din Ciudad de Mexico, pe 31 martie.

Un purtător de cuvânt al spitalului a declarat pentru bbc.co.uk: "Starea lui este delicată având în vedere vârsta. Se va recupera acasă".

Ultima apariţie publică a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie, când scriitorul a apărut la poarta reşedinţei sale din Ciudad de Mexico, unde locuieşte de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnaliştii veniţi în vizită cu ocazia aniversării sale.

Scriitorul şi-a întâmpinat oaspeţii zâmbitor, a primit cadouri şi a acceptat să se lase fotografiat, fără a acorda însă interviuri.

În ultimii ani, Gabriel Garcia Marquez şi-a redus apariţiile şi declaraţiile în mass-media din cauza sănătăţii sale precare.

În 2012, fratele scriitorului, Jaime Garcia Marquez, spunea că acesta suferă de demenţă, informaţia nefiind confirmată oficial. De asemenea, în 1999, scriitorul a fost diagnosticat cu cancer limfatic.
Una dintre capodoperele lui Gabriel Garcia Marquez, romanul din 1967 "Un veac de singurătate", începe cu povestea unei familii care nu mai poate să îl îngrijească pe bătrânul lor bunic, senil.

Născut pe 6 martie 1927, în localitatea columbiană Aracataca, Gabriel Garcia Marquez locuieşte în Mexic de câteva decenii şi, slăbit din cauza acestui cancer, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al său, "Memoria de mis putas tristes" ("Povestea târfelor mele triste"), apărut în 2004.

Gabriel García Marquez a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 1982. În nuvelele şi romanele sale se reunesc, în mod firesc, fantasticul şi realităţile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de mulţi critici literari în categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai popular roman al său este "Un veac de singurătate" (1967), dar foarte cunoscute sunt şi "Cronica unei morţi anunţate" (1981), "Dragostea în vremea holerei" (1985), "Generalul în labirintul său" (1989) şi "Povestea târfelor mele triste" (2004). Scriitorul este cunoscut, de asemenea, şi pentru faptul că este un susţinător al ideologiei comuniste.