MENIU

Scriitorul ceh Milan Kundera, laureat al premiului Franz Kafka în 2020

milan kundera

Scriitorul ceh, care trăiește în Franța, Milan Kundera a fost recompensat cu premiul literar Franz Kafka pe anul 2020, în semn de recunoaştere pentru întreaga sa operă, a anunţat luni instituţia care acordă distincția, conform Agerpres.

"Opera sa reprezintă nu doar o contribuţie extraordinară la cultura cehă (...), dar are totodată un ecou în cultura europeană şi mondială, după ce s-a vândut în peste 40 de limbi străine", a apreciat juriul care decernează premiul despre reputatul scriitor în vârstă de 91 de ani.

În 1975, autorul romanului "Insuportabila uşurătate a fiinţei" s-a exilat în Franţa şi a obţinut apoi cetăţenia franceză. După 40 de ani, în 2019, el şi-a recăpătat cetăţenia cehă. După fuga în Franţa pentru a scăpa de dictatura comunistă de atunci din Cehoslovacia, Kundera a menţinut o relaţie dificilă cu ţara sa chiar şi după venirea democraţiei, în asemenea măsură încât el a scris doar în franceză şi a refuzat traducerea în cehă a cărţilor sale.

La aflarea ştirii că i-a fost decernat acest premiu, Kundera s-a declarat "onorat" mai ales că este vorba de premiul Kafka, premiul unui confrate "scriitor".

Mai multe articole despre:
literatura