Şcolile din România, fără calculatoare. Se predă ca acum 100 de ani
În România, o şcoală din două nu are calculatoare, iar mulţi dintre profesorii de chimie sau de fizică, de exemplu, îşi predau materia cu creta pe tablă şi nu în laborator.
Peste 70% dintre dascăli îşi desfăşoară activitatea în unităţi de învăţământ în care materialele didactice sunt insuficiente sau necorespunzătoare, conform unui studiu realizat de Epson.
Aproape 40% dintre şcolile din mediul urban nu folosesc echipamente electronice în procesul de predare la clasă. Asta în condiţiile în care 90% dintre părinţi consideră necesară utilizarea acestor echipamente, ca suport pentru predarea lecţiilor.
De asemenea, cel puţin şase din zece respondenţi consideră că principalele avantaje ale folosirii echipamentelor electronice în procesul educaţional sunt creşterea atenţiei elevilor şi învăţarea mai rapidă, precum şi dezvoltarea abilităţilor tehnice.
În plus, nouă din zece părinţi îşi lasă copiii, în timpul liber, să folosească cel puţin un dispozitiv electronic. Studiul mai arată că aproape 90% dintre minori se uită la televizor, peste 70% folosesc tableta şi mai bine de jumătate, imprimanta.
Avantajele oferite de echipamentele electronice în procesul de învăţare:
Creşterea atenţiei pe toată durata lecţiei - 66,71%
Asimilarea mai rapidă a cunoştinţelor - 64,57%
Dezvoltarea abilităţilor tehnice - 61,73%
Reducerea timpului de învăţare - 37,2%
Rezultate mai bune la învăţătură - 31,52%
Ce dispozitive electronic folosesc copiii acasă?
87,19% se uită la televizor
71,53% folosesc tableta
70,94% folosesc un calculator tip desktop
69,75% au laptop
52,19% au imprimantă