Sclavie modernă sub ochii îngăduitori ai FIFA, diriguitorii fotbalului mondial
BBC tocmai a descoperit “roata norocului în fotbal”: foarte mulţi tineri fotbalişti africani sunt traficaţi precum “carnea vie”, către cluburi din Asia şi nu numai, de la vârste fragede, chiar la 14 ani.
Şase minori sunt încă înregistraţi la clubul Champasak United din Laos, care a importat, în februarie, foarte mulţi jucători sub 23 de ani din Africa de Vest către o Academie de Fotbal fictivă, după cum demonstrează o recentă anchetă realizată de jurnaliştii britanici de la BBC.
Regulamentele FIFA interzic transferul jucătorilor către cluburi străine sau academii de fotbal înainte de împlionirea vârstei majoratului: 18 ani.
Clubul menţionat, aflat în sudul oraşului Pakse, susţine sus şi tare că nu a comis nicio “fărădelege”, deşi, în meciurile din campionatul actual, a folosit mai mulţi jucători de 14 sau 15 ani.
Unul dintre aceşti jucători este liberarianul în vârstă de 14 ani Kesselly Kamara, care a şi înscris un gol într-unul dintre meciurile jucate în Liga mare! Copilul, pentru nu-l putem numi altfel, susţine că a fost forţat să semneze un contract pe 6 (şase!) ani în schimbul permisiunii de a juca în echipa de seniori a clubului.
Pe lângă “masă şi casă”, contractul îi “garanta” plata unui salariu pe care Kamara nu l-a primit niciodată. Cât despre cazare, atât el cât şi restul “achiziţiilor minore” au fost nevoiţi să doarmă pe jos, în incinta stadionului.
“Era foarte rău, eram 30 de oameni care dormeam în aceeaşi cameră,” s-a destăinuit Kamara, care joacă acum pentru un club din prima Ligă a Liberiei natale.
Norocul său a fost că, în urma presiunilor exercitate atât de FIFA cât şi de FIFPro (organizaţia mondială ce apără interesele jucătorilor profesionişti), Champasak i-a “eliberat” pe cei 17 adolescenţi din primul “lot” cu trei luni în urmă şi, din fericire, Kamara se număra printre ei.
Şase minori au rămas însă la clubul asiatic, în ciuda faptului că Champasak nu-i plăteşte deloc, pentru că “managerii” le impun condiţii imposibil de îndeplinit celor care ar vrea să părăsească echipa.
Cei şase adolescenţi, împreună cu alţi opt jucători adulţi (şase liberieni, un ghanez şi un fotbalist din Sierrra Leone), locuiesc în condiţii mizerabile. În ultimele cinci luni, au fost nevoiţi să doarmă pe saltele întinse pe podeaua unei camere vaste dar lipsite de ferestre şi fără lacăt la uşă.
“Nu-i deloc uşor să trăieşti într-o încăpere fără ferestre. Îţi vine foarte greu să adormi noaptea, pentru că nu poţi să nu te gândeşti la viaţa amărâtă pe care-o duci,” a mărturisit cu tristeţe Kamara. “Acel loc sălbatic,” a continuat el, “îmi aducea aminte de războiul civil din Liberia, de oamenii ce-au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele şi s-au adăpostit în cămine improvizate în săli de clasă sau alte clădiri publice,” a mai spus Kamara.
Libertatea de mişcare a adolescenţilor este restricţionată şi de faptul că au devenit imigranţi clandestini în martie, după ce le-au expirat vizele de şedere. Ei speră încă să primească permise de muncă, dar e puţin probabil să intre în posesia lor din pricina faptului că sunt încă minori.
Clubul le-a reţinut paşapoartele încă de la sosire, aşa că băieţii părăsesc arareori incinta stadionului unde trăiesc şi fac două antrenamente pe zi.
Unii dintre cei care s-au întors în Liberia le-au spus reporterilor BBC că erau prost hrăniţi, neplătiţi şi clubul nu le asigura nici măcar asistenţă medicală, în ciuda faptului că se îmbolnăviseră de malarie şi febră tifoidă din cauza mizeriei în care erau obligaţi să trăiască.
Un comentator a descris această “odisee fotbalistică” a tinerilor “angajaţi” de Champasak United cu singurele cuvinte potrivite în acest caz: “muncă silnică.” “Cu tot “respectul” cuvenit în acest caz, e absolut şocant că un club din Laos, care e o mică naţiune fotbalistică, poate ademeni jucători din Liberia fără ca FIFA să bage de seamă!!”
Mai mult, după cum a recunoscut şi FIFPro într-un comunicat recent, situaţia descrisă mai sus nu este decât “vârful iceberg-ului”.
Potrivit NGO-ului “Culture Foot Solidaire”, cel puţin 15.000 (cincisprezece mii!) de fotbalişti adolescenţi sunt transferaţi de la cluburi din Africa în fiecare an, majoritatea pe căi ilegale.
Dovezi că marile cluburi de fotbal încalcă regulile şi semnează contracte cu jucători ce nu au împlinit vârsta legală de 18 ani sunt rare DAR, chiar campionii Europei, FC Barcelona, sunt supuşi, în prezent, unei interdicţii în materie de transferuri tocmai din această pricină.