MENIU

Schimbările PSD-ALDE la legile penale o scapă de închisoare pe criminala de la metrou!

Tripleta toxică

Una dintre modificările propuse de PSD-ALDE la codurile penale spune că filmările nu mai pot fi folosite ca probe în proces. Dacă masacrarea legilor penale va avea succes în Parlament, criminala de la metrou va fi eliberată: înregistrările capturate cu camerele de supraveghere nu mai pot fi folosite în dosarul penal pentru că ele au fost făcute fără mandat!

Capii Parchetelor iau foc în scandalul modificărilor Codurilor Penale. În direct la Realitatea TV, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi acuză că schimbările pe care le vor aleşii vor avea un efect devastator asupra anchetelor.

Procurorul General vede în amendamente o preocupare mai mare pentru drepturile inculpaţilor, iar şeful DIICOT vorbeşte despre o procedură lipsită de transparenţă. Pe Facebook, mai mulţi procurori, în frunte cu cel care îl investighează pe Liviu Dragnea, declanşează un manifest fără precedent. Magistraţii vin cu explicaţii concrete despre cum noile prevederi îi vor afecta pe românii de rând. Ionela Arcanu are toate detaliile pe acest subiect.

"Una dintre modificări spune că imediat după înregistrarea unei sesizări, care priveşte o persoană determinată, să anunţăm acea persoană. Dacă noi o să primim o sesizare la DNA ca un primar cere mită ca să atribuie un contract într-un anumit fel, noi trebuie să anunţăm acea persoana şi să spunem domnule primar sau domnule conducator al instituţiei, am primit o sesizare care vă vizeaza şi trebuie să dovedim că dumneavoastra veţi primi mită şi aveti dreptul sa participaţi la actele pe care le vom face ca sa dovedim aceasta infractiune. Dacă noi la DNA vom ridica un calculator la o percheziţii şi găsim nişte fişiere video legate de pornografie infantilă sau un fişier privind o crimă, noi nu vom putea folosi ca probe acele fişiere şi ele vor trebui distruse", a spus Kovesi la Realitatea TV.

Procurorul General plusează şi critică amendamentele politicienilor, care ar încălca mai multe drepturi fundamentale.

"Sensul amendamentelor aflate în dezbatere indică o preocupare exclusivă pentru respectarea drepturilor procesuale ale inculpaților și mai puțin ale persoanelor vătămate, aspect care încalcă principiul asigurării unui proces echitabil", se arată în comunicatul de presă.

Critici au venit şi de la şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu: "Faptul că nu se efectuează nicio analiză, rapiditatea cu care decurg discuţiile rezultă că cei care sunt parteneri ai legislaţiei nu sunt luaţi în consideraţie".

La fel de furioși, alţi procurori s-au coalizat într-un manifest fără precedent. Pe conturile lor de Facebook, magistraţii au explicat, pe înţelesul tuturor, ce consecinţe au prevederile care ar putea schimba radical justiţia.

De pildă, Alexandra Lăncrăjan, cea care îl anchetează pe Liviu Dragnea, scrie că este inacceptabil ca suspectul să asiste la absolut toate audierile din dosarul său.

"Tu ce ai spune daca persoana de care iti este frica te-ar privi in fiecare secunda din audiere?" îşi încheie procuroarea mesajul.

"Ai o fetiţă de câţiva anişori, eşti mândru de ea, e şi frumuşică. Se joacă cu copiii în faţa blocului. Vine un cetăţean şi face gesturi obscene în faţa ei. De acum, cetăţeanul nu va mai putea fi arestat preventiv!"... a explicat pe contul său de socializare un alt magistrat.

Cea mai gravă consecinţă a mutilării legilor penale în Parlament se referă la cazul crimei de la metrou: "O situaţie și mai gravă, recent am avut o crimă la metrou, acele înregistrări capturate cu camerele de supraveghere nu mai pot fi folosite în dosarul penal, pentru că ele au fost făcute fără mandat", au explicat procurorii.

Procurorii sunt hotărâți să scrie în fiecare zi câte un exemplu până când parlamentarii se vor răzgândi.

PRINCIPALELE CRITICI ALE DNA
- înregistrările nu mai sunt probe
- suspectul prezent la audieri, martorii vor fi intimidați
- procurorii, privaţi de accesul rapid la informații
- dezincriminarea mărturiei mincinoase
- condamnarea în lipsă devine imposibilă
- fără mandate de arestare pentru corupţie, evaziune fiscală, spălare de bani
Sursa: D.N.A.

 
Mai multe articole despre:
legile Justitiei