MENIU

Schimbări uriașe pentru mica recalculare: pensionarii ar putea obține adeverințele gratuit. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Schimbări uriașe pentru mica recalculare: pensionarii ar putea obține adeverințele gratuit. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Mica recalculare este în plină desfășurare, iar pensionarii duc la casele de pensii documentele care arată că au beneficiat de venituri nepermanente precum acordul global, al treisprezecelea salariu sau diverse sporuri. Mulți seniori sunt nevoiți să plătească, insa, tarife uriașe la firmele de arhivare pentru a inytra in posesia adeverințelor. În Parlament a fost depus un proiect decisiv pentru pensionari, astfel incat cei cu venituri de până în 3.000 de lei să poată obține documentele gratuit.

Dosarele a peste un milion de pensionari vor fi din nou recalculate după ce aceștia depun documentele care arată că au beneficiat de aceste venituri nepermanente în perioada activității - acord global, al treisprezecelea salariu, prime, premii sau sporuri. 

Cei care au deja aceste documente la dosar nu trebuie să mai depună niciun act pentru că recalcularea se va face din oficiu. 

Românii care au lucrat însă la companii care nu mai există și care au fost preluate de firmele private de arhivare trebuie să plătească costuri pentru a recupera aceste adeverințe. Vorbim de tarife destul de mari. De multe ori, acestea ajung să fie mult mai mari decât pensiile pe care ei le primesc în prezent. 

Cum se calculează impozitul pentru pensiile de peste 3000 de lei. Noul prag se aplică de la 1 octombrie

În Paralament a fost depus un proiect de către mai mulți liberali care prevede ca pensionarii care au venituri de până în 3000 de lei să poată să recupereze aceste documente gratuit, iar cei care au pensii cuprinse între 3000 și 6000 de lei să plătească doar jumătate din acest cost, urmând ca jumătate să fie suportat de către stat. 

Mica recalculare a început la 1 septembrie. Pensionarii au la dispoziție 6 luni pentru a depune toate documentele necesare, iar recalcuarea se va face efectiv cu data de 1 septembrie. Seniorii vor primi banii retroactiv, în cazul în care vor beneficia de creșteri după ce se adaugă aceste venituri.

Cine sunt românii care riscă să NU mai primească pensia, începând cu 1 octombrie 2024. Anunțul Casei de Pensii