Schimbări şi surprize în topul celor mai mari bănci din România
Banca Transilvania, UniCredit, Raiffeisen şi ING au continuat să-şi crească activele, în timp ce liderii sistemului bancar BCR şi BRD au rămas pe trendul negativ din ultimii ani, potrivit unei analize a sistemului bancar pe 2013 realizată de Ziarul Financiar.
Banca Transilvania şi-a consolidat locul al treilea în clasamentul cotelor de piaţă după active, ajungând la aproape 9% la sfârşitul lui 2013, în condiţiile majorării cu circa 8% a soldului creditelor nete.
În cinci ani de criză banca specializată pe finanţarea IMM-urilor a câştigat 3,5 puncte procentuale la cota de piaţă, înregistrând cea mai mare expansiune de pe piaţă obţinută prin creştere organică, nu prin achiziţii.
UniCredit a urcat în premieră pe locul al patrulea, mărindu-şi cota de piaţă cu o jumătate de punct procentual, până la 7,6%, inclusiv pe seama preluării unor active de retail în valoare de 315 mil. euro de la RBS.
Banca de stat CEC Bank a alunecat pe 5, reuşind doar să-şi conserve cota de 7,4%, după ce a pus frână la achiziţiile de titluri de stat.
Raiffeisen a sărit pragul de 7%, ajungând la un vârf record de 7,3% după ce în urmă cu aproape un an a cumpărat active de retail de peste 90 mil. euro de la Citibank. Cu toate acestea, austriecii nu au întrecut CEC Bank, dar s-au apropiat ameninţător.
ING Bank a urcat două locuri în clasament, ajungând pe poziţia a şaptea la sfârşitul lui 2013. Semnificativă este creşterea cotei de piaţă la 5% - pragul care separă liga băncilor mari de restul jucătorilor. Pe primele două locuri în topul băncilor din România au rămas BCR şi BRD. Mai multe pe zf.ro.