MENIU

Schimbarea Curții Constituționale, vizată de Orban: „Este un inamic al Constituției, îndeamnă la anarhie”

Judecătorii Curții Constituționale a României

Premierul Ludovic Orban are în vedere schimbarea legislației de funcționare a Curții Constituționale, care în actuala formă este un „inamic al Constituției”. Anunțul șefului Guvernului vine după decizia Curții legate de amenzi.

 

„Am spus si repet: mi se pare o decizie anticonstituitionala, impotriva ordinii de drept, data in favoarea celro care nu au respectat legea, in dispretul acelor milioane de români care au respectat regulile. Această decizie e aproape un indemn la anarhie, la nerespectarea regulilor, a legilor”, a mai adăugat șeful Guvernului despre decizia CCR de a declara neconstitutional articolul referitor la amenzile din perioada starii de urgenta.  

„Nu pot sa inteleg cum poate o Curte Constituțională sa dea o asemenea decizie. (...) Văzând astfel de decizii, este clar că o astfel de Curte Constituțională nu este funcțională. (...)

Cum să devină neconstituțională starea de urgență? Nu cred că se poate ajunge până în situația în care CCR schimbă constituția. Suntem din ce în ce mai hotărâți să găsim soluții pentru a schimba prevederile legale și constituționale care reglementează activitatea Curții Constituționale. E clar că trebuie schimbate dacă au dus la o asemenea componență a CCR care să transforme Curtea într-un inamic al Constituției și într-un instrument de exploatare a anumitor teme, de interpretare subiectivă a Constituției, de cele mai multe ori împotriva interesului general”, a declarat premierul Ludovic Orban in conferinta de presă de joi de la Uzina Ford de la Craiova.