MENIU

Eroarea care va distruge viețile a milioane de oameni

Încălzirea globală este o realitate, iar impactul acesteia asupra mediului înconjurător este din ce în ce mai dur. În acest sens, cercetătorii avertizează că dacă nu vom lua măsuri, inundațiile cauzate de acest fenomen ne vor costa foarte scump. Problema încălzirii globale a rămas de decenii întregi la stadiul de discuție și de găsire a mai multor modalități prin putem să ținem sub control temperatura planetei. Însă, până acum nu s-au făcut foarte multe în acest sens, iar asta ne va costa din ce în ce mai mult.

Inundațiile cauzate de încălzirea globală se vor amplifica

Svetlana Jevrejeva, de la National Oceanographic Centre in Southampton, alături de colegii săi, a făcut câteva calcule cu privire la încălzirea globală și creșterea nivelului mărilor și oceanelor. Iată cum arată situația.

În cazul în care temperatura medie a planetei va crește cu două grade Celsius, până în 2100 pagubele ar reprezenta aproximativ 3% din produsul intern brut al planetei, adică 14 trilioane de dolari. Iar numărul persoanelor afectate de inundaţii va creşte cu 86%, adică aproximativ 650.000 de persoane pe an.

De asemenea, o creștere a temperaturii cu 1,5 grade Celsius până în 2100 va face ca nivelul apelor să crească cu 52 de centrimenti, iar dacă vorbim despre o creștere de două grade, atunci nivelul apei va crește cu 63 de centimetri.

„Rezultatele noastre arată că consecinţe importante pot fi evitate limitând încălzirea globală la pragul unei temperaturi mai scăzute. Cu toate acestea, o creştere considerabilă a riscului de inundaţii este prezisă în Europa și nu numai, inclusiv în cel mai optimist scenariu, de +1,5°C", a declarat Svetlana Jevrejeva, de la National Oceanographic Centre in Southampton.

Dacă un astfel de scenariu va deveni realitate cele mai afectate țări vor fi cele de pe insule, comunitățile de pe coastele statelor în curs de dezvoltare, dar și toate statele care au ieșiri la mări sau oceane.

Sursa