MENIU

Schimbare de ultim moment: Familia nu respectă ultima dorință a lui Nicu Covaci. Artistul va fi înmormântat creștinește

Marți, trupul neînsuflețit al lui Nicu Covaci va fi adus pentru ultima oară la Filarmonica din Timișoara, unde toți cei care l-au admirat pe legendarul chitarist al trupei Phoenix vor avea ocazia să îi aducă un ultim omagiu. Sicriul va fi expus timp de două zile în foaierul de la etajul instituției.

Familia Covaci ignoră decizia artistului de a fi incinerat

Contrar ultimei dorințe exprimate de artist, care a cerut să fie incinerat, familia lui Nicu Covaci a decis să organizeze o înmormântare conform tradiției creștin-ortodoxe. După cele două zile de comemorare la Filarmonica Banat, trupul neînsuflețit va fi îngropat la Cimitirul Eroilor din Timișoara. Decizia a fost luată după o întâlnire cu Mitropolitul Banatului, în ciuda dorinței explicite a artistului de a fi incinerat.

Nicu Covaci, care a murit recent, a lăsat instrucțiuni clare privind ultimele sale dorințe. Acesta a solicitat ca trupul să fie incinerat, iar cenușa să fie împărțită în două: o parte să fie aruncată în Marea Mediterană, în Spania, unde a locuit în ultimii ani, iar cealaltă parte să fie îngropată lângă cenușa mamei sale, Tamara, decedată în 1992. În ultimele sale momente, artistul a exprimat dorința ca trupa Phoenix să continue activitatea și a solicitat explicit incinerarea.

Ce a transmis impresara trupei Phoenix

Costin Adam, solistul trupei Phoenix, a confirmat dorințele artistului, subliniind că acestea au fost considerate „literă de lege” pentru membrii trupei. Totuși, din motive legale și administrative complicate, familia a ales să respecte tradiția ortodoxă în locul dorinței de incinerare.

            Sicriul lui Nicu Covaci / Sursa foto - Facebook

„Dorința lui Nicu este literă de lege pentru noi. În ultimele sale momente a spus că dorește să continuăm cu Phoenix, pentru că nu a luptat 62 de ani ca să se piardă Phoenix-ul. Apoi, dorința lui a fost ca cenușa să fie împărțită: jumătate să fie aruncată în mare, în Spania, iar jumătate să fie pusă lângă cenușa mamei, pe care el o păstra acasă, pe un raft, și care să rămână în România”, a declarat pentru G4Media.ro Costin Adam, solistul trupei Phoenix.

Luni, impresara trupei Phoenix, Raluca Talasman, a clarificat că nu a existat niciun conflict între trupă și familie în legătură cu metoda de îngropare. 

„Nici nu s-a pus problema vreodată de cremare. A ieșit în presă că, vezi Doamne, familia s-a opus hotărârii trupei. Trupa nu a avut niciodată un cuvânt de spus, adică noi nu facem altceva… Că nu suntem noi aparținătorii. Nu suntem factor de decizie”, a declarat Talasman pentru hotnews.ro.

În ciuda controverselor și a dorințelor neîmplinite ale artistului, familia și trupa Phoenix continuă să-și omagieze moștenirea și contribuția lui Nicu Covaci la muzica românească.

      Nicu Covaci va fi înmormântat creștinește / Sursa foto - Facebook