MENIU

Schimb puternic de rachete între Hamas și Israel - Teroriștii au încercat să treacă granița

Lupte grele in Israel (Profimedia)

Teroriștii Hamas au încercat să treacă granița în Israel, în a 18-a zis de conflict. Luptătorii jihadisti au încercat să spargă blocada soldaților israelieni prin tuneluri, forțele de apărare ale Israelului au anunțat că au ucis 10 teroriști. Trecerea graniței a fost sincronizată cu valul de atacuri cu rachete asupra mai multor orașe din țara sfântă, inclusiv Tel Aviv a fost vizat. Tensiunile în Orientul Mijlociu cresc de la o oră la alta, după ce Israelul a atacat mai multe ținte militare siriene, iar o bază americană din Irak a fost atacată de teroriști cu drone. 

Schimb puternic de rachete între Hamas și Israel. Teroriștii au atacat cu sute de rachete marile orașe, inclusiv Tel Aviv. Deocamdată, utoritățile nu au raportat victime sau pagube materiale, după ce sistemul Iron Dom a interceptat obuzele.

Raidurile din Gaza ale armatei israeliene au distrus mai multe ținte militare ale Hamas, dar ministrul sănătății palestinian a declarat că peste 700 de civili au fost uciși în ulștimele 24 de ore. Șeful armatei israeliene spune că Hamas va fi distrus în cel mai scurt timp.

Mai multe baze militare siriene au fost bombardate de israelieni, ca răspuns la atacurile insurgenților din nordul Israelului. Serviciile de informații de la Tel Aviv spun că loviturile lansate din Siria către Israel au fost ordonate de la Damasc.

În Cisiordania, tabăra de refugiați Jenin a fost atacată, după ce mai mulți teroriști Hamas au tras către Israel. Luptele dintre teroriști și soldații Israelieni se duce la sol, iar o coloană de blindate a fost văzută când intra în oraș. Această tabără este o fortăreață palestiniană, iar Crucea Roșie Palestiniană a declarat că două persoane au fost ucise. 

Criza umanitară din Gaza se adâncește, 12 spitale și 32 de centre medicale au rămas fără curent. tfolosesc resursa, dar nu pentru populația din Gaza, ci pentru a-și alimenta sistemele de luptă.

Guvernul vs Armata israeliană: De ce nu începe ofensiva

Sunt zile tensionate în Cabinetul de Război al Israelului. Presa din țara care duce de mai bine de trei săptămâni lupte sângeroase cu palestinienii scrie despre existența unui dezacord cu privire la intrarea armatei în Fâșia Gaza. În timp ce ministrul apărării declară că armata e pregătită de atac, Netanyahu bate pasul pe loc și spune că e nevoie de mai mult timp pentru a da startul operațiunii terestre de amploare. 

Un joc al nervilor dus în Israel înaintea ofensivei din Gaza. Așa descrie Haaretz, una dintre cele mai vechi publicații israeliene, situația actuală din țară. Aceeași publicație vorbește despre un nou plan al lui Netanyahu, care ar încerca să pregătească opinia publică pentru amânarea sau chiar evitarea unei operațiuni în Fâșia Gaza. Iar asta pentru că în ultimele zile, apropiații premierului au cerut acest lucru.

Și publicația Times of Israel a relatat despre tensiunile dintre ministrul Apărării și șeful armatei pe de-o parte, și cu Netanyahu pe de altă parte. Acesta din urmă ar aștepta ca negocierile pentru eliberarea ostaticilor să dea roade înainte de orice mișcare pe front.

După apariția tuturor știrilor, guvernul și armata israeliană au transmis un mesaj de unitate pentru a spulbera zvonurile legate de divergențele din interiorul Cabinetului de Război.

În vizorul presei a intrat însă fiul premierului israelian, Yair Netanyahu.

Bărbatul în vârstă de 32 de ani s-a mutat în Florida la începutul acestui an. Chiar dacă este eligibil pentru serviciul de rezervă, care se încheie la 40 de ani, bărbatul nu s-a întors în țară pentru a lupta în cea mai mare mobilizare din istoria țării sale .

Sute de israelieni s-au întors acasă după ce Armata a recrutat peste 300.000 de rezerviști. 

 

Mai multe articole despre:
israel fasia gaza hamas