Schema de ajutor pentru Cultură - FINALIZATĂ. Cinematografia NU este inclusă. Explicația ministrului: Nu îmi permit să tai bani de la opere sau teatre
Ministrul Culturii a anunţat joi că schema de ajutor de stat pentru operatorii din domeniul cultural a fost finalizată, fiind deja trimisă la Ministerul Economiei pentu analiză. Bogdan Gheorghiu a mai spus că cinematografia nu este inclusă în schema de ajutor, din cauza bugetului mic. Acesta a amintit însă de schema de ajutor pentru cinematografie aprobată de Guvern anul trecut, prelungită până în 2023.
„Această schemă de ajutor a fost o provocare. (...) În două luni de zile s-a ajuns la o formă care în continuare nu mulţumeşte pe toată lumea, dar a fost o formă care mulţumeşte mai multă lume decât în faza iniţială", a spus Bogdan Gheorghiu, joi, într-o conferinţă de presă.
Schema de ajutor elaborată de minster „poate fi perfecţionată la Ministerul Economiei sau la nivel de Secretariat General al Guvernului. Nu mai este în curtea noastră. (...)
A fost din partea noastră un exces de zel să ne asumăm conceperea acestei scheme. Am blocat practic jumătate din personalul unităţii de management a proiectului. Din punctul meu de vedere, din start, ea trebuia să fie gândită şi concepută la Ministerul Economiei, dar, dacă ne-am asumat, am dus-o până la capăt”, a precizat Gheorghiu.
Ministrul Culturii a respins administrarea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice, explicând că există deja un ajutor în acest sens care a fost prelungită de guvern, încă de anul trecut, până în 2023.
„Pentru că multe lucruri solicitate, care şi astăzi sunt exprimate public prin nemulţumiri, nu pot fi incluse în schemă (de ajutor pentru pandemie - n.red.), pentru că nu ar fi acceptate de Comisia Europeană. Dar, repet, poate la Ministerul Economiei sau în altă parte se vor găsi soluţii mai bune”, a declarat Gheorghiu.
El a precizat că nu poate accepta administrarea acestei scheme decât dacă are absolut toate fondurile alocate.
„Noi nu putem accepta administrarea acestei scheme decât dacă suntem siguri că are absolut toate fondurile alocate. Adică, ca să fiu mai clar, eu nu îmi pot permite să tai bani de la opere sau teatre pentru a-i muta în această schemă de ajutor de stat, pentru că acest buget, destul de modest, al Ministerului Culturii trebuie atent administrat pentru a putea asigura funcţionarea tuturor domeniilor", a mai spus Bogdan Gheorghiu.
O schemă de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice, cu un buget maxim de 250 milioane euro, a fost prelungită până în 2023 printr-o hotărâre de guvern emisă anul trecut. Alocările financiare nerambursabile, în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile, fac referire la achiziţia, închirierea, fabricarea de bunuri şi/sau servicii ocazionate de dezvoltarea proiectelor de film şi producţiei de film în România, precum şi la onorariile, salariile şi la alte plăţi făcute către persoane fizice, aferente implementării proiectului. Alocarea se acordă în condiţiile în care minimum 20% din bugetul total al proiectului se realizează pe teritoriul României, potrivit Agerpres.